Intenzivira se priča oko navodne podjele Ukrajine, čije teritorije bi trebalo da prisvoje susjedne zemlje. Ruski “stručnjaci” imaju ideje kako bi to izgledalo. U posljednjem dodatku ovom narativu, tenzije je podgrijao mađarski političar krajnje desnice.

U medijima u regionu osvanuo je naslov:

Čeka se odobrenje SAD? Mađarska i Poljska dele zapadnu Ukrajinu?

Ovaj tekst prenijeli su Informer, Web tribune, Objektivno.net, a pojavio se i na Jutjubu.

U tekstu je analiza Jurija Knutova, potpisanog kao – vojni istoričar i stručnjak. On kaže da će Mađari i Poljaci dobiti priliku da anektiraju “ukrajinske zemlje”, samo ako za to dobiju zeleno svjetlo iz SAD. Za Mađarsku, Knutov smatra da ima dobre šanse za uspjeh, dok za Poljsku ističe da je situacija nešto komplikovanija. On govori o istorijski komplikovanim regionima Zakarpatske oblasti i Istočne Galicije, teritorijama koje danas pripadaju Ukrajini.

Analiza ovog stručnjaka, kojeg je teško pronaći u bilo kom relevantnom mediju, pa čak ni na pro-ruskim kanalima, dolazi nakon međunarodnog incidenta koji je izazvao poslanik mađarskog desničarskog pokreta Naša domovina, Laslo Torockai.

On je na Tviteru čestitao Poljskoj Dan nezavisnosti, uz poruku da se nada da će se dvije zemlje ponovo sresti na “zajedničkoj poljsko-mađarskoj granici”. Uz post je priložio fotografiju na kojoj se vide mađarski i poljski graničar na granici dvaju zemalja 1939., nakon što je Mađarska okupirala čehoslovačku Transkarpatiju, iliti Zakarpatsku oblast.

Reagovalo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova. Portparol, Oleg Nikolenko kaže:

“Poziv mađarskog poslanika Lasla Torockaija na reviziju državnih granica je neprihvatljiv. Pozivamo mađarsku vladu da osudi ovakve neodgovorne izjave koje narušavaju bilateralne odnose i ne odgovaraju duhu dobrosusedstva.”

Da stav Torockaija nije stav mađarske vlade, te da Mađarska nema pretenzija na ukrajinske teritorije, jasno je iz ranijih izjava. Nakon početka rata u Ukrajini, iz kabineta premijera Mađarske Viktora Orbana, saopšteno je da je on razgovarao sa predsjednikom Ukrajine, Zelenskim, i tom prilikom je, između ostalog, poručeno:

Tokom razgovora, Orban je uvjerio Zelenskog da će Mađarska – kao i ranije – nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

O navodnim namjerama Poljske da anektira dijelove Ukrajine već smo pisali i dokazivali da to nije istina. Premijer Mateuš Moravijecki je uoči početka ruske agresije posjetio Kijev. Iz njegovog kabineta tada je izdato saopštenje, naslovljeno:

Cijela Evropa i cijeli zapadni svijet moraju da se ujedine za suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, rekao je premijer Moravijecki tokom posjete Kijevu

S obzirom na to da smo već nekoliko puta dokazivali da narativ o podjeli Ukrajine nema uporište u činjenicama, kao i da nema dokaza da Mađarska i Poljska “čekaju odobrenje SAD”, ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.