Manipulativne insinuacije o masovnom uginuću stoke

1343
pomor-stoke

Čak i lako dostupne i provjerljive informacije poput pomora stoke koji se nedavno dogodio u saveznoj američkoj državi Kanzas, izazvanog visokim temperaturama i velikom vlažnošću vazduha, nađu se na udaru dezinformatora koji dovode u pitanje njihovu vjerodostojnost, a kao zamjenu nude druga objašnjenja i otkrivaju navodno stvarne razloge za određene pojave/događaje, upozoravaju nas da postoje tajni planovi i slično…

Takve objave gotovo svakodnevno pronalazimo na Facebook profilu Marko Kraljevic – cetvrti.

“NEGDE u Americi……

Kažu vrućina im glava došla…..

……klimatske promene ih pokidale u sekundi…….

Nisu ni frekfencije, zračenja, otrovi, glad, nego klimatske promene….

Struka rekla tako……”, navodi se u objavi uz podijeljeni video snimak na kojem su prikazani leševi uginulih životinja.

Riječ je o autentičnom video snimku, a o ovom slučaju 16. juna izvjestili su brojni domaći i strani mediji navodeći da je u Kanzasu uginulo najmanje dvije hiljade goveda od posljedica visoke temperature i velike vlažnosti vazduha.

A.J. Tarpof, veterinar sa državnog univerziteta u Kanzasu, objasnio je za AP da su vremenske prilike uzrok uginuća stoke, odnosno kombinacija visokih temperatura i vlažnosti vazduha.

“Da, temperature su porasle, ali važniji razlog zašto je to bilo štetno je što smo imali ogroman rast vlažnosti vazduha… a u isto vrijeme, brzine vjetra su zapravo značajno pale, što je rijetkost u zapadnom Kanzasu”, dodao je on.

Mat Lara, direktor komunikacija Ministarstva zdravlja i životne sredine Kanzasa, rekao je da se pomor životinja dogodio u jugozapadnom dijelu te američke države.

“Ovaj broj uginulih životinja zasnovan je na pozivima koje smo dobili od vlasnika za pomoć u odlaganju leševa. Kombinacija visokih temperatura, vlage i nedostatak vjetra otežava život kravama i drugoj krupnoj stoki“, rekao je Lara.

Ministarstvo zdravlja Kanzasa je registrovalo najmanje 2.000 uginulih goveda do utorka 14. jula, a taj broj se bazira na broju zahtjeva koje su primili da pomognu u uklanjanju leševa, prenosi Rojters navodeći da su temperature tih dana u Kanzasu prelazile 40 stepeni, da je nivo vlažnosti visok, da nije bilo vjetra, što je doprinijelo pogoršanju situacije.

Izvještavajući o slučaju pomora goveda Gardijan navodi da je Agencija za zaštitu životne sredine SAD već dugo upozoravala ne samo na sve više temperature nego i na činjenicu da se trajanje toplotnog talasa produžilo – 1960. godine su vreli talasi trajali po dvadesetak dana, da bi 2010. godine trajali po 70 dana.

O ovom slučaju izvijestila je i organizacija za zaštitu životinja PETA upozoravajući na loše uslove u kojima se uzgajaju životinje.

Teorije zavjere o namjernom izazivanju nestašice hrane

Faktčekerski portal FactCheck.org u analizi navodi da su, uprkos tome što je stoka očigledno umrla od toplotnog udara, postovi na društvenim mrežama iznosili neosnovane tvrdnje koje sugerišu da bi smrtni slučajevi mogli biti dio veće teorije zavjere o snabdijevanju hranom.

Oni navode da postoje oprečne informacije o broju preminule stoke, jer je u izvještaju jedne industrijske trgovinske publikacije navedeno da je umrlo 10.000 grla.

„U oba slučaja, to je i dalje relativno nizak procenat ukupnog broja goveda u državi“.

Od 1. januara, u Kanzasu je bilo 6,5 miliona goveda, prema podacima Nacionalne službe za poljoprivrednu statistiku američkog Ministarstva poljoprivrede“, dodaje se u tekstu.

Da je na društvenim mrežama i među korisnicima našeg govornog područja aktuelna teorija zavjere o namjernom izazivanju nestašice hrane ukazale su i naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba navodeći da se  kao “dokaz” za tu tvrdnju dijele upravo fotografije i snimci goveda uginulih uslijed nepovoljnih vremenskih prilika u SAD-u te snimak ovaca stradalih od udara groma u Gruziji (o čemu smo ranije pisali).

„Životinje nijesu namjerno ubijene kako bi se izazvala nestašica hrane, kako tvrde ili sugerišu pojedini/e korisnici/e društvenih mreža“, navode faktčekeri.

Politifact u analizi objavljenoj u maju ove godine navodi da postoji globalna zabrinutost za nestašicu hrane, kojom bi mogle prije biti zahvaćene siromašnije zemlje, ali i da su takve tvrdnje u slučaju Sjedinjenih Američkih Država uglavnom bez osnova – baš kao što su bez osnova i insinuacije da američka vlada namjerno stvara nestašicu hrane. 

Dakle, zbog insinuacija da do pomora goveda u Americi nije došlo zbog velikih vrućina (što je činjenično stanje i utvrđeni razlog smrti stoke) već da su za to odgovorne „frekvencije, zračenja, otrovi, glad“ ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article