Sezonske dezinformacije: Kako se ajkule “pojave” svakog ljeta

2305
ajkule

Ljeto za većinu ljudi i profesija znači godišnji odmor, sunčanje, kupanje… Ali ne i za tabloide iz Srbije koji početkom svake turističke sezone iz svojih redakcija u Beogradu uoče ajkule u crnogorskom moru.  

Ove dezinformatorske kampanje uoči i tokom ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori postale su gotovo – pravilo. Nedavno smo čitali o tome da je more puno prljavštine, kao i da su se kod nas pojavile ajkule. A, sada, nakon tragedije u Egiptu, ajkule su ponovo na meniju.

Portal AlloNovine piše:

Kako nezvanično saznajem Informer, pomorskim vlastima prijavljeno je da su ajkule pratile kruzere koji su uplovljavali u Boku Kotorsku.

Međutim, u crnogorskim medijima ova vest se ne spominje jer postoji interni dogovor da se, zbog sezone koja je u jeku, ne diže panika među turistima. Podsećamo, ajkule su napale dve žene u Hurgadi, koje su nakon toga preminule. Ovo je izazvalo opštu pometnju među turistima, a mnogi su se nakon ovoga odlučili da ne putuju u Egipat i da zamene svoje aranžmane….

Istu informaciju objavili su Informer, Republika i Glas javnosti.

Nakon užasnih scena iz Egipta, crnogorski mediji su sa ekspertima iz Instituta za biologiju mora provjerili da li u našem moru zaista ima ajkula i da li kupačima prijeti opasnost.

Ilija Ćetković, iz Instituta, za Vijesti kaže:

“Tri vrste ajkula se smatraju opasnim, a to su bijela ajkula, mako ajkula i atlantska ajkula, s tim da su mako i atlantska ajkula gotovo jako rijetke u Jadranu i nemoguće ih je naći blizu obale.”

Ćetković kaže da u Mediteranu živi morski pas – modrulj, te da je ta populacija u ovim vodama kritično ugrožena.

“… međutim on se smatra potencijalno opasnim po čovjeka zbog svoje veličine koja može iznositi i do tri i po metra i u Jadranu je jako čest, ali napad nikada nije zabilježen u Jadranskom moru.”

Alen Soldo, profesor sa Odsjeka za morske studije Fakulteta u Splitu, za BBC na srpskom je rekao:

“U Jadranu stalno žive ili povremeno zalaze 34 vrste ajkula, od kojih su potencijalno opasne dugonosa i atlantska, ali za sada nije zabeleženo da su nekog napale jer se uglavnom drže otvorenog mora.”

I Soldo i Ćetković podsjećaju da se posljednji napad ajkule u ovim vodama dogodio 2008. u Hrvatskoj, kada je slovenački ronilac sa sobom nosio ulovljenu ribu, što se i uzima kao uzrok napada.

U Crnoj Gori posljednji put ajkula je napala čovjeka ‘50-ih godina prošlog vijeka, kada je na Mogrenu život izgubio Stevan Tomašević.

Kako u našoj zemlji trenutno boravi oko 95 hiljada turista i niko nije prijavio, niti fotografisao ajkulu, kao i zbog  nedostatka vjerodostojnih informacija od strane medija, institucija, organizacija, ova vijest dobija ocjenu – teorija zavjere.

Ova informacija dobija ocjene – teorija zavjere. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Edit 15.07.2022.

Portal Republika objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

EDIT: 21.07.2022

Raskrinkavanje je greškom ocjenu pripisalo portalu Alo.rs umjesto portalu Allonovine.com. Propust je ispravljen čim nam je ukazano na njega. Izvinjavamo se čitaocima.

In this article