Manipulisanje informacijama o povezanosti HPV vakcine i slučajeva paralize

1394
hpv

Nacionalni programi imunizacije u javnosti izazivaju podijeljena mišljenja građana, a društvene mreže nerijetko služe kao instrument za širenje ličnog stava, te vršenje uticaja na okruženje. HPV vakcine, posebno Gardasil (ili Silgard, zavisno od tržišta), koje služe za prevenciju  karcinoma često su meta antivakserske kampanje.

Korisnik Fejsbuka u objavi evidentiranoj 28. avgusta iznio je negativan stav o vakcini protiv humanog papiloma virusa (HPV) i mjerama koje je Vlada Crne Gore najavila:

„Krajem septembra crnogorski dušebrižnici žele pozivati telefonom roditelje da dovedu svoje djevojčice da im zabodu HPV vakcinu. Koliko je ova vakcina opasna, spremio sam video od par minuta.“

U datom video materijalu, koji prati objavu, prikazana je izjava žene čiji je sin uslijed vakcinacije navodno obolio od paralize. Kao argument kojim je potkrijepio tvrdnje o štetnom uticaju HPV vakcine, autor je u video materijalu naveo mišljenje jednog bivšeg ljekara.

Na snimku je Colton Berrett, koji je bio 13-godišnjak kada je obolio od transverzalnog mijelitisa. Njegova majka je za njegov transverzalni mijelitis okrivila to što je primio HPV vakcinu.

HPV vakcine sprječavaju infekciju koja je povezana sa rakom grlića materice, vulve, vagine, analnog i orofaringealnog karcinoma kod žena i karcinomom orofarinksa, analnog otvora i penisa kod muškaraca.

Virus se širi neposrednim intimnim kontaktom. Prema navodima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), HPV infekcije su toliko česte da gotovo svi muškarci i žene mogu biti dobiti barem jednu vrstu u nekom trenutku života.

Većina infekcija je asimptomatska i ne može se otkriti, iako pojedine infekcije mogu biti uporne i napredovati u rak i kod žena i kod muškaraca kasnije u životu.

CDC prati primjenu i sprovodi ispitivanja HPV vakcina duže od 15 godina.

U pogledu povezanosti vakcina Gardasil sa paralizom, značajan je rad i statistika Sistema za izvještavanje o neželjenim efektima vakcine (VAERS) koji kontinuirano prati izveštaje o Guillain-Barreov sindromu (GBS) nakon procesa imunizacije.

(Sigurnosni signal je informacija o novom ili poznatom štetnom događaju koji može biti uzrokovan lijekom i zahtijeva daljnju istragu.)

HPV vakcina, koja je postala dostupna 2006. godine, preporučuje se adolescentima kao primarni vid prevencije karcinoma povezanih sa HPV-om, a proces imunizacije zavisi od uzrasta i imunskog statusa, pružajući zaštitu najmanje pet do deset godina.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da primarna ciljna grupa za vakcinaciju budu djevojčice starosne dobi od devet do 14 godina. Svaka država odlučuje o starosnoj dobi koja će biti primarna ciljna grupa, odnosno uzrast u kojem će se vakcinacija sprovoditi svake godine.

Početkom avgusta, u Crnoj Gori je predstavljen Nacionalni plan uvođenja HPV vakcine u program imunizacije u Crnoj Gori, a koji se realizuje u okviru implementacije dvogodišnjeg sporazuma o saradnji Crne Gore i SZO 2022-2023. godine Pomenuti plan predviđa početak imunizacije tokom septembra.

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović izjavila je da karcinom grlića materice svake godine uzrokuje 300 hiljada smrtnih slučajeva u populaciji žena.

Tragičnom pričom Coltona Barreta i njenom zloupotrebom od strane antivakserske propagande su se već bavili autori na blogu Science-Based Medicine, koji pokriva probleme nauke i medicine, posebno medicinske prevare i prakse.

Relevantne studije ne pronalaze povezanost između transverzalnog mijelitisa i prethodne imunizacije, uključujući i HPV vakcine, zbog čega datu medijsku objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article