djokovic-na-us-openu

Još jedan teniski spektakl je u toku, a glavna vijest je da Novak Đoković neće nastupiti. Zbog toga što nije vakcinisan, jedan od najboljih tenisera svijeta neće moći da ukrsti reket sa rivalima na US openu.

Kako to obično biva, i kako je bilo i na Australijan openu, zabrana igranja Đokoviću podigla je strasti u medijima. Ovog puta piše se o “haosu” koji su napravili njegovi navijači i podršci sa svih strana svijeta.

Mnogi mediji, među kojima i Informer, objavili su naslov:

HAOS NA US OPENU! Neviđeni PROTESTI zbog Novaka! Ceo SVET stao uz Đokovića! Sve zbog SRAMNE ODLUKE Amerikanaca! (VIDEO)

Isto ili slično prenijeli su Sportal.blic.rs, Kurir, Objektiv, Alo.rs, kao i Serbian Times koji je mnogo puta šerovan.

Povod za ovakav naslov je tvit, na kojem se vidi nekoliko ljudi koji zaista daju podršku Đokoviću i protestuju protiv mjera vakcinacije za ulazak u SAD. Pored njih je moguće vidjeti kako ljubitelji tenisa lagano prolaze ka prodajnim mjestima za karte.

Iz priloženog je jasno da ne postoji nikakav “haos” na US openu, kao i da u pitanju nijesu “neviđeni” protesti”. Što se tiče “sramne odluke Amerikanaca” iz naslova Informera, ona se odnosi na odluku američke vlade da ne dopusti svima koji nijesu iz SAD i koji nijesu vakcinisani da uđu u zemlju. O tome smo već pisali.

Odluku je komentarisala direktorica turnira, Stejsi Alaster, koja je rekla:

„Novak je veliki šampion i žao nam je što neće moći da se takmiči na Otvorenom prvenstvu SAD 2022, jer ne može da uđe u zemlju zbog politike vakcinacije savezne vlade za neameričke državljane . Radujemo se dobrodošlici Novaku na US open 2023.”

Zbog bombastičnog naslova koji najavljuje “haos” i “neviđene proteste” na US openu, a kojih u tekstu i videu nema, ova vijest dobija ocjene – klikbejt i dezinformacija.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 08.09.2022.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 09.09.2022.

Portal Alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article