Zaklanja li nam NASA Sunce? Ne, već testira svoje motore

1551

Teorija o stvaranju vještačkih oblaka, kemtrejlsima, zaprašivanju stanovništva na zemlji jedna je od najstarijih i najrasprostranjenijih na internetu.

O ovakvim teorijama Raskrinkavanje je već pisalo, kao i drugi mnogobrojni faktčekeri.

Dezinformatori često svaki dim, oblak ili sličnu pojavu povezuju sa ovom teorijom, čak i kada postoji sasvim prosto i logično objašnjenje.

To je slučaj i sa videom koji je na Fejsbuku podijeljen više od 2.000 puta a na kojem se vidi ogromna količina dima.

Kratko i jasno, odgovor na ovo pitanje je – ne.

Video jeste objavila Američka svemirska agencija (NASA) ali, naravno, nije u pitanju nikakav skriveni plan „zaklanjanja sunca“ niti su u pitanju „vještački oblaci“.

U pitanju je, kako se to jasno i navodi u videu koji je NASA podijelila na YouTube-u, testiranje raketnog motora RS-25 E 2063 u svemirskom centru Stenis u Misisipiju.

NASA je objavila čitavu galeriju fotografija i videa sa ovog testiranja i na svom sajtu, a o testiranju su detaljno izvijestili i svjetski mediji.

Takođe, ovo nije prvi put da se slične teorije ukomponvane sa snimcima testiranja motora dijele mrežama. AFP je još 2019. razobličio slične neistine.

„Motori u videu rade pomoću tečnih goriva vodonika i kiseonika. Hemijski sastav vode je H2O (vodik i kiseonik). Oni se miješaju u komori za sagorijevanje i pale, što rezultira izuzetno visokom temperaturom pare, više od 3.000 stepeni celzijusa, koja izlazi iz mlaznjaka vrlo velikom brzinom i pritiskom. Ta para se širi u atmosferi, stvarajući oblak pare koji se hladi i pretvara opet u vodu i kišu, u zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha u vrijeme testiranja”,  objašnjeno je iz NASA-e.

Ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.