Neke teorije zavjere imaju neograničen vijek trajanja, naročito ako se u njima nalaze organizacije poput Svjetskog ekonomskog foruma (SEF) ili Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).  

Stara/nova teorija širi se ovih dana na društvenim mrežama. U njoj se kaže: (1, 2, 3, 4, 5) (arhivirano: 1, 2, 3, 4, 5

Dr. Meryl Nass: Sporazum WHO-a o pandemiji je “meki državni udar”, koji će omogućiti WHO-u “da preuzme nadležnost nad svime na svijetu govoreći da su klimatske promjene, životinje, biljke, vodeni sustavi i ekosustavi središnji za zdravlje”. 

Uz to, ukinut će zaštitu ljudskih prava, nametnuti cenzuru i digitalne putovnice, zahtijevati od vlada da guraju jedinstveni “službeni” narativ i omogućiti WHO-u da proglasi određene”pandemije”… 

Ono što se propušta reći u objavi je da je dr Meril Nas oduzeta licenca 2022, jer je širila dezinformacije o pandemiji koronavirusa. Ona jeste učestvovala na jednom panelu u Evropskom parlamentu u maju 2023, sa kojeg je potekao i njen sporni govor. Ali, kako na prvu loptu nije jasno da li ona govori u ime SZO ili ne, sve sumnje odagnao je portparol SZO-a, Banu Batnagar, koji je takođe reagovao na govor Nasove. On je za USA Today rekao:  

„Dr Meril Nas ne predstavlja SZO i ovaj video koji cirkuliše iznosi lažne tvrdnje i optužbe.“ 

O tvrdnjama doktorke Nas pisale su kolege iz Logically-ja i AAP Factcheck-a, a donekle i redakcija Raskrinkavanja. U analizi Logically-ja piše se da SZO od 2021. priprema sporazum o budućim pandemijama, kao amandman na dokument o Međunarodnim zdravstvenim propisima (IHR), čiji draft bi trebalo da bude poznat u maju 2024. U njemu se, kako pišu kolege, između ostalog navodi: 

“Član 4 u nacrtu navodi da će se izmjene IHR-a sprovoditi „uz puno poštovanje dostojanstva, ljudskih prava i osnovnih sloboda ličnosti, a svaka Strana će štititi i promovisati te slobode.” 

Član 14 objašnjava da će zemlje inkorporirati zakone o zaštiti ljudskih prava tokom vanrednih stanja javnog zdravlja, a ograničenja će biti usklađena sa međunarodnim pravom. U njemu se navodi da će ugovor osigurati nediskriminatorna ograničenja neophodna za postizanje cilja javnog zdravlja i najmanje restriktivna za zaštitu zdravlja ljudi, pružanje zdravstvenih usluga i programa socijalne zaštite i razmatranje potreba ljudi pod visokim rizikom i osoba u ranjivim situacijama.” 

Logically još naglašava da su u prethodnom tekstu dokazivali da SZO ne namjerava da sebi da više moći u odnosu na potpisnice sporazuma, u čijem zaključku se kaže:  

“Sporazum SZO o pandemiji je dizajniran da zaštiti svijet od budućih pandemija. Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus potvrdio je da globalni sporazum neće dozvoliti SZO da nadjača bilo koja nacionalna prava. Ona neće usmjeravati niti kontrolisati unutrašnju politiku bilo koje zemlje.” 

S obzirom na renome dr Nas, kao i konstantne narative o “zlom” SZO-u, sporne objave dobijaju ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article