Rijeka, a ne Zagreb: Fotografija pogrešno predstavljena kao doček srpske vojske 

250

Istorijska dešavanja i kretanja na prostorima bivše Jugoslavije trpe različita tumačenja, reviziju, zloupotrebe i sve to često sa ciljem jačanja nacionalizma.  

Jedan od takvih primjera uočili smo na dobro poznatoj nacionalističkoj stranici Bunt koja je poznata i po širenju dezinformacija i čijim se neistinitim objavama redakcija Raskrinkavanja bavila u više navrata.  

Ova stranica objavila je crno-bijelu fotografiju na kojoj se vide transparenti „živila sloboda“, „živio kralj Aleksandar“, „živila Jugoslavija“, tvrdeći da se radi o dočeku srpske vojske u Zagrebu.  

„Zagrepčani dočekuju oslobodilačku srpsku vojsku 1918: „Dobro nam došli nepobjedivi sokolovi naši““, tvrdi se u opisu objave. 

Tekst sa istom fotografijom objavio je prije pet godina i IN4S. Istu fotografiju u jednom od tekstova koristila je i Politika, takođe uz opis da je u pitanju doček srpske vojske u Zagrebu.  

Ipak, ne radi se o fotografiji iz Zagreba. Na fotografiji jeste hrvatski grad, ali ne Zagreb već Rijeka.  

Ista zgrada se vidi i na drugim fotografijama rijeke koje je moguće vidjeti ovdje i ovdje kao na fotografiji na poznatom sajtu Getty

Fotografija je, prema pisanju hrvatskog novinara Gorana Moravčeka, autentična, ali se radi o slavlju kraja italijanske okupacije Rijeke, kada se zaista slavila i Jugoslavija i kralj Aleksandar. To se desilo u sadašnjem dijelu Rijeke, Sušaku, koji je tada bio zaseban grad.  

„Talijanska vojska, koja je okupirala mnoge hrvatske krajeve poslije završetka Prvoga svjetskog rata, povukla se sa Sušaka, na današnji dan, 3. ožujka (marta) 1923. godine. U oduševljenju što je nastupilo za Hrvate oslobođenjem, i pod slavolukom na kojemu je pisalo Jugoslavija, podignutim neposredno uz Svetište Gospe Trsatske i Crkvu Majke Milosti, kraljevsku vojsku pozdravio je plovan i prvi povjesnik Sušaka, dr. Andrija Rački, ushićen, kako je kazao, jer je naš narod doista svoj u svome, on je gospodar svoje kuće“, piše Moravček.  

Dakle, kako nije u pitanju fotografija dočeka srpske vojske u Zagrebu iako fotografija jeste autentična, već se radi o slavlju kraja italijanske okupacije djelova Hrvatske iz 1923, ova objava dobija ocjenu dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article