5g-teorija-zavjere

Iako je rat u Ukrajini preuzeo vođstvo nad dezinformacijama, nije u potpunosti potisnuo teorije zavjere o koronavirusu. Veza između pandemije i 5G mreže i dalje je jedna od omiljenih neosnovanih tvrdnji.

“Nakon 3 doze pojavljuje se ova šifra na potvrdi da ste primili 3 dozu..
E sad neka nam neko iz struke objasni
ŠTA ZNAČI OVA SIFRA? KAO PRVO.
KAO DRUGO. NEKA NAM OBJASNI STRUKA ŠTA IMA 5G SA BOCKOM? ZAŠTO SE 5G SPOMINJE NA POTVRDI O VAKCINACIJI
NEŠTO NAM STRUKA NIJE REKLA.
NEŠTO SE OČIGLEDNO KRIJE OD SIROTINJE I JADNOG NARODA”

Fotografija objavljena na Fejsbuku navodno dokazuje ispisanu tvrdnju a samo ova objava podijeljena je oko 300 puta, dok se broj iz dana u dan povećava. Naime, kako korisnici objašnjavaju, na fotografiji se nalazi ,,5G šifra” koja se dodjeljuje ljudima nakon što prime treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

O priči ,,kako se infekcija Covid19 povezala na 5G mrežu” već smo raspravljali i to bezbrojno mnogo puta. Shodno tome, na tu listu dodaćemo i zašto šifra na dokumentu nema veze sa 5G tehnologijom.

Ovakve fotografije su skrinšot iz video snimka  koji je pronašao AFP. Dok autor na italijanskom jeziku objašnjava kako je u pitanju dokaz o vakcinaciji, tokom trajanja videa ispisano je ,,Finalmente cielo dikono” što se odnosi na izreku ,,Non ce lo dicono” iliti ,,O ovome nam ne govore” a te riječi često su u svojstvu ironije i odnose se na teoretičare zavjere, potvrđuje faktčeker.

Međutim, iako ne znamo kakva je bila namjera neznanog autora, činjenica je da je lako zadobio pažnju zbog fabrikovanog dokumenta. Devetocifrena šifra ,,049269018” pored koje se vidi simbol signala pokrivenosti mreže pametnih uređaja, zapravo je kod povezan sa Fajzer vakcinom u Italiji. Tako su iz IRCCS Policlinico San Donato bolnice iz Milana čiji se naziv vidi na snimku potvrdili za AFP da originalni dokument ne posjeduje dodatu oznaku.

Štaviše, ako se dobro zagledamo, možemo primijetiti da je font slova koji se koristi za oznaku  5G drugačiji od tipa slova kojima su ispisane ostale informacije, što ukazuje na to da je naknadno dodat. Međutim, ukoliko je autor pokušao da napravi satiru u tome nije uspio jer je prerasla u virtuelnu prevaru pa je osim na Fejzbuku podjeljena i na TikToku, Tviteru i Instagram storiju prešavši nacionalne granice, ali su ih tamo dočekali drugi faktčekeri.

5G tehnologija često završava u teorijama zavjere vezanim za kononavirus iako stručnjaci kažu da je takva teza neutemeljena. Nema ni adekvatnog dokaza da će nas tamo neki moćnici kontrolisati, a analizirani skrinšot i video prikazuju očigledne znake manipulacije.

Ovom tekstu pripada ocjena teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article