Isti narativ – druga zemlja: Nema dokaza da Njemci sprovode „vojno-biološki program“ u Ukrajini

3867
vojno-bioloski-program-teorija-zavjere

Istorija ratovanja prožeta je upotrebom biološkog oružja, a njegova velika smrtonosna efikasnost razlog je što se i pri samom pomenu ovog tipa naoružanja osjećamo ugroženo, nezaštićeno, nesigurno… To je ujedno i odlična polazna osnova brojnim teoretičarima zavjera da plasiraju svoje narative o  razvijanju biološkog oružja i planovima o njegovoj upotrebi, a najnovija dešavanja u Ukrajini “kvalifikovala” su tu zemlju kao mjesto gdje navodno postoje biološke laboratorije, razvija se vojno-biološki program i sl…

Nakon učestalih tvrdnji da u Ukrajini vojno-biološki program navodno razvijaju Amerikanci, na red su došli i Njemci.

“Nemci su učestvovali takođe u vojno-biološkim programima u Ukrajini. Dokumenti potvrđuju činjenicu da Nemačka sprovodi sopstveni vojno-biološki program u Ukrajini, rekao je Gatilov, ruski stalni predstavnik u Ženevi. Prema njegovim rečima, to predstavlja istu pretnju za Rusiju kao i američki biološki eksperimenti”, navodi se u objavi na Facebook-u.

Izjavu Gatilova prenijeli su brojni regionalni mediji (ovdje, ovdje, ovdje…)

Konkretno ove tvrdnje Gatilova, do trenutka pisanja ovog teksta, nijesu demantovane od strane njemačkih ili ukrajinskih vlasti ili zvaničnika, ali jesu brojne druge koje su se odnosile na postojanje i/ili razvijanje biološkog oružja u Ukrajini.

“Rusija je u više navrata tvrdila da Ukrajina razvija biološko i hemijsko oružje, ili je objavila da drugi to rade. Ništa od toga nije istina”, kazao je njemački kancelar Olaf Šolc nakon predsjedavanja sastankom G7 (održanom 24. marta).

“Ali, treba to uzeti u obzir i pripremiti se protiv potencijalnih operacija ‘lažne zastave’“, dodao je Šolc, prenijela je Agencija Anadolija.

Kao što smo kazali ovakve tvrdnje nijesu novost, a oštra rasprava SAD i Rusije o biološkom oružju obilježila je i nedavnu sjednicu Savjeta bezbjednosti, o čemu su izvijestili domaći mediji.

Izumi Nakamicu, visoka predstavnica UN za pitanja razoružanja, rekla je da Ujedinjene nacije ne znaju za vojno-biološki program u Ukrajini, koja je ratifikovala međunarodnu zabranu takvog oružja, kao i Rusija.

“Ujedinjene nacije nisu upoznate ni sa kakvim programima biološkog oružja, u velikoj mjeri zahvaljujući Konvenciji o biološkom oružju iz 1972. godine, koja zabranjuje razvoj, proizvodnju, nabavku, transfer, skladištenje i upotrebu biološkog i toksičnog oružja”, rekla je Nakamicu.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild je navela da Ukrajina nema program biološkog oružja i istakla da je Vašington “duboko zabrinut” zbog toga što je, kako je navela, Rusija sjednicu sazvala kao dio napora za “lažnu zastavu” čiji je cilj postavljanje temelja za upotrebu bioloških ili hemijskih oružja u Ukrajini.

“Ne postoje ukrajinske laboratorije za biološko oružje koje podržavaju Sjedinjene Države. Ne blizu granice sa Rusijom ili bilo gdje. Umjesto toga, Rusija bi mogla da koristi hemijske ili biološke agense u Ukrajini”, navela je Tomas-Grinfildova.

Da u Ukrajini ne postoje američke laboratorije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje 7. marta 2022. godine, o čemu smo pisali ranije.

Oni su reagovali na navode Ruske Federacije o stvaranju biološkog oružja u Ukrajini, koje vide kao provokaciju i dezinformaciju.

“Svi laboratorijski objekti u Ukrajini obavljaju jednu zajedničku funkciju: indikaciju i identifikaciju infektivnih agenasa koji imaju značajan epidemijski potencijal ili su od međunarodnog značaja i podliježu regulaciji u skladu s međunarodnim zdravstvenim propisima”, dodaje se u saopštenju.

Tačno je da Sjedinjene Države pružaju pomoć ukrajinskim laboratorijima od 2005, kada su te dvije zemlje potpisale sporazum s ciljem ograničavanja prijetnje bioterorizma sprovođenjem mjera zaštite smrtonosnih patogena iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere.

Takve i slične tvrdnje zvaničnog Kremloja u medijima su se pojavljivale i u ranijim godinama, pa je zvanični Kijev to demantovao i 2020.godine, kada je regovala i ambasada SAD u Ukrajini:

„Program za smanjenje biološke prijetnje Ministarstva odbrane SAD i Vlade Ukrajine sprovodi se u cilju konsolidovanja i obezbjeđivanja patogena i toksina u objektima ukrajinske vlade, istovremeno omogućavajući mirno istraživanje i razvoj vakcina. Takođe, u saradnji sa ukrajinskim partnerima radimo na tome da Ukrajina može otkriti i prijaviti epidemije izazvane opasnim patogenima, prije nego što one postanu prijetnja po bezbjednost ili stabilnost“, ističe se u saopštenju.

Ovaj sadržaj ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

___

Edit: 19.4.2022.

Portal Novosti objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article