Švabov otac nije bio nacista niti je posjedovao koncentracioni logor 

573

Švab i njegov Svjetski ekonomski forum dežurni su krivci teoretičarima zavjere za sve što se ne odvija kako oni žele. 

„Krivi“ su za najavljenu zabranu desničarskog AfD-a, za „odvajanje“ Vojvodine od Srbije i brojne druge nelogičnosti i izmišljotine.  

Mnogo se nagađalo i Švabovom porijeklu i to na način na koji se pokušava dokazati da je njegov otac bio nacistički komandant. 

„Otac Klausa Švaba bio je nacista koji je posedovao koncentracione logore. Zašto je onda tako teško povjerovati da ovaj jadni Sith Lord radi istu stvar? Probudi se“, navodi se u jednom od postova.  

Ovakve paušalne tvrdnje objavljivane su i ranije uz fotografije nacističkog oficira kao „dokaz“. Raskrinkavanje je ranije objavilo tekst u kojem je objašnjeno da nacista sa te fotografije nije otac Klausa Švaba.  

Ni nove tvrdnje da je Švabov otac  „nacista koji je posedovao koncentracione logore“ nisu tačne.  

Otac osnivača SEF-a bio je Eugen Švab. Još ranije iz Instituta za savremenu istoriju (IfZ) u Minhenu iz da dokumentacija ne pokazuje on bio nacista.  

„Prema podacima, on nije čak bio ni član nacističke partije (NSDAP). U podacima o članovima NSDAP-a, sistem za onlajn pretragu nemačkih federalnih arhiva ne nalazi Ojgena Vilhelma Švaba rođenog 27. aprila 1899. već pet drugih ljudi pod imenom Ojgen Švab, sa drugim datumima rođenja“, kazao je za AFP dr Nils Vajze. 

Eugen Švab je bio direktor inženjerske firme „Escher Wyss“. U njoj je, kako je naveo šef Arhive Grada Ravensburga, Silke Šetl, kao i u drugim kompanijama koje su u funkcionisale u vrijeme nacističke ekonomije bilo prinudnog rada.  

Ipak, kako je naveo za AFP, Eugen Švab, iako je u kompaniji koju je vodio bilo prinudnog rada, nije imao svoj koncentracioni logor.  

Tvrdna da je Švabov otac bio nacista koji je posjedovao koncentracioni logor dobija ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article