Bitan je kontekst: Manipulisanje izjavama doktorke Mur

1133

Iako širom svijeta broj zaraženih kovidom i broj žrtava ove bolesti svakodnevno raste, raste i broj dezinformacija o vakcini kao mogućem rješenju najveće zdravstvene krize u modernoj istoriji.

Spekulacije o sastavu vakcine, njenom uticaju na one koji će je primiti plodno su tlo za manipulatore.

Ovoga puta na društvenim mrežama pojavio se citat doktorke Keli Mur iz Koalicije za imunizaciju, kojim se govori da javnost ne treba da bude alarmirana ukoliko u staračkim domovima  ljudi počnu da umiru nakon vakcinisanja.

Citat doktorke Mur potpuno je izvučen iz konteksta.

Mur je, govoreći za CNN, u debati da li stariji građani iz domova za stare treba da primaju vakcinu protiv COVID-19, kazala da „Amerikanci moraju razumjeti da smrtni slučajevi koji se mogu desiti ne moraju neophodno biti povezani sa vakcinom“.

Upravo je ovaj citat izvučen iz konteksta i iskorišten za navođenje korisnika društvenih mreža na pogrešan zaključak.

Mur je dalja kazala:

Mur je, dakle, govorila o smrtima koje nisu povezane sa vakcinacijom, već o smrtnim slučajevima kao čestoj pojavi u staračkim domovima.

Ovu objavu raskrinkao je i tim faktčekera iz Rojtersa.

Sadržaj sa citatom doktorke Mur koji se dijeli na mrežama ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama