Tursku vojsku iz Pazarčika, sa puta za Siriju, „prebacili“ u Palestinu

1442

Ratni sukobi, bilo gdje da se dešavaju, proizvode dezinformacije, što namjerne, što nenamjerne, koje prevazilaze jezičke barijere i šire se na svim govornim područijma.

To je svakako slučaj i sa sukobom u pojasu Gaze koji građani u našem regionu pomno prate.

Posljednja eskalacija tog sukoba, koja je počela kod čuvene džamije Al-Aksa, donijela je novi talas neistina. Jedna od njih je snimak za koji se tvrdi da su turske trupe koje dolaze da pomognu Palestincima.

Svkakako, ovo nije istina, jer se turska vojska nije miješala u sukob između Izraela i Palestine.

Pretragom na internetu dolazi se do snimaka iz 2018. godine. Tada je zabilježen odlazak turskih trupa u Siriju, a ne u Palestinu, što potvrđuju i snimci koje su na YouTube-u objavili i turski mediji. Snimak je nastao u turskom gradu Pazarčik.

U pitanju je odlazak turskih vojnika u operaciju „Maslinova grana“, kada su pokrenuti vazdušni i kopneni napadi na enklavu u Siriji koju su kontrolisali Kurdi.

Cilj ove vojne operacije o kojoj je izvještavao veliki broj medija, je bio da se stvori „sigurni pojas od 20 kilometara“ u Afrinu koji su kontrolisali Kurdi.

Iako Turska zvanično podržava Palestinu ona se nije vojno miješala u sukob. Šef diplomatije te zemlje, Mevlut Čavušoglu nedavno je izjavio da će Turska pod vođstvom Redžepa Tajipa Erdogana uvijek podržavati ciljeve Palestin. Ipak, niko od turskih zvaničnika nije rekao da to podrazumijeva vojne intervencije. 

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.