Švedska nije prestala da koristi PCR test

Drugačiji pristup pandemiji je od izbijanja koronavirusa stavio Švedsku na metu dezinformatora. Kombinacija Švedske i PCR testa, koji se od početka pandemije pokušava diskreditovati, spoj je iz snova svakog dezinformatora o koronavirusu. Ovoga puta na Fejsbuku se više od 500 puta podijelila fotografija muškarca kojem uzimaju bris za test, uz natpis na njemačkom jeziku koji glasi: Pretragom …

978

Drugačiji pristup pandemiji je od izbijanja koronavirusa stavio Švedsku na metu dezinformatora.

Kombinacija Švedske i PCR testa, koji se od početka pandemije pokušava diskreditovati, spoj je iz snova svakog dezinformatora o koronavirusu.

Ovoga puta na Fejsbuku se više od 500 puta podijelila fotografija muškarca kojem uzimaju bris za test, uz natpis na njemačkom jeziku koji glasi:„Švedska zaustavila PCR testiranje“.„VESTI iz ŠVEDSKE!!!!! Švedska PRESTAJE da koristi PRC testove, kažu: TESTOVI se NE mogu koristiti za određivanje da li je neko ZARAŽEN ili nije!!!“, dodaje se u objavi.

Pretragom naslova na njemačkom jeziku dolazi se samo do bloga pod nazivom „Bernward“ koji objavljuje dezinformacije o morgelonimaHenriju Kisindžeru, i druge već razobličene dezinformacije…

Ovakva dezinformacija ne širi se prvi put. U martu ove godine takođe se pisalo da Švedska ne testira svoje građane, što je razobličio The local.

Takođe, na sajtu Agencije za javno zdravlje Švedske, jasno i precizno se preporučuje testiranje svim građanima koji imaju simptome koronavirusa.

I zvanični podaci pokazuju da se u Švedskoj, u prosjeku, nedjeljno konstatuje oko 1700 novih slučajeva COVID-19.

PCR test na meti je dezinformacija u posljednjih godinu dana, pa smo tako imali priiku da čitamo iskrivljene izjave njegovog tvroca, i mnogobrojne tvrdnje o njegovoj nepouzdanosti, poput toga da je Svjetska zdravstvena organizacija priznala da on nije pouzdan.

Ipak, on za sada jeste „zlatni standard, što je objasnio i portparol agencije za javno zdravlje u Engleskoj, za Rojters:“Molekularni dijagnostički testovi kao što je PCR, jesu zlatni standardni metodi za identifikaciju osoba sa aktivnom virusnom infekcijom, poput SARS-CoV- 2 (koja je uzrok bolesti kovid-19). Ovi testovi su brzi i daju rezultate u realnom vremenu”.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

25/05/2021

Ocjena:

Lažna vijest