Čestitku ministarke Vučinović, pojedini mediji iskoristili su za manipulisanje čitaocima…

Portal IN4S je 20. maja objavio tekst pod nazivom „Jezivi skandal – nije fotošop“

U tekstu se navodi:

“Vlada Crne Gore danas je uputila čestitku povodom Dana NEOVISNOSTI. Dobro ste čuli i nije Fotošop, već skrinšot koji sam napravio prije nekoliko minuta. Imenica NEOVISNOST ponovljena je 5 puta u saopštenju Vlade…Ovo de fakto znači da je Vlada Crne Gore Dan nezavisnosti zvanično preimenovala u Dan neovisnosti, ko što je prije nekoliko godina Ministarstvo inostranih poslova preimenovala u Ministarstvo vanjskih poslova. Ovo stvarno postaje jezivo. Poslije svega samo naivan može da povjeruje da je Tompson pušten slučajno na 9. maj i da pretjerujem kad kažem da Milo Đukanović srlja u ustaštvo, odnosno realizaciju Štedimlijinog programa “Crna Gora – Crvena Hrvatska”.

“Skandalozna i jeziva vijest”  se proširila i kod nekoliko regionalnih medija. Portali Srbin info i Frontal su prenijeli tekst IN4S, dok su Alo i Espreso priču začinili po sopstvenom nahođenju kroz naslove:

“ZASTRAŠUJUĆA ČESTITKA, SRBI U STRAHU Neviđena ustašofilija na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore”

“Crnogorska ministarka čestitala državni praznik riječima koje će nekima zasmetati – da li je ovo provokacija”

Alo i Espreso su naveli  da ih postupak  Vučinovićke podsjeća na “istorijski momenat kada su Slavko Kvaternik i Ante Pavelić Hrvatima “10. travnja 1941. čestitali osnutak Neovisne Države Hrvatske”.

Zapravo, na sajtu Vlade Crne Gore objavljena je čestitka ministarke bez portfelja, Marije Vučinović,  povodom Dana nezavisnosti. Ministarka Vučinović, predstavnica hrvatske manjine, se u svojoj poruci obratila na hrvatskom jeziku i umjesto riječ „nezavisnost“  upotrijebila je hrvatsku riječ „neovisnost“. U Crnoj Gori, naime, Ustavom je zagarantovano pravo građanima da koriste svoj jezik, a pored službenog crnogorskog jezika u službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.

To je bio povod da se ovo obraćanje iskoristi za manipulisanje, odnosno, da se pokuša prikazati kako crnogorska vlast „srlja u ustaštvo“ i da je Dan nezavisnosti preimenovan u Dan neovisnosti.

Objave koje se bave čestitkom crnogorske ministarke bez portfelja ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

IN4s: Manipulisanje činjenicama | Srbin.info: Manipulisanje činjenicama | Frontal: Manipulisanje činjenicama | Alo: Manipulisanje činjenicama | Espreso: Manipulisanje činjenicama,Demantovano