Neutemeljena teorija o uzroku požara u zgradi UNICEF-a u Kinšasi

1384

Neutemeljena teorija o uzroku požara u zgradi UNICEF-a u Kinšasi

Ovo je još jedan pokazatelj da su društvene mreže pogodan prostor za kreiranje i širenje raznih teorija zavjere.

U  objavi na Facebook profilu jedan korisnik, kojeg prati blizu 17 000 korisnika je predstavio svoje viđenje požara koji je izbio u sjedištu UNICEF-a u afričkoj državi Kongo:

„JOŠ JEDAN POŽAR, OVAJ PUT JE IZGORELO SEDIŠTE UNICEFA U GRADU KONGO U AFRICI!!? UNIŠTAVAJU SE DOKAZI ZA TRGOVINU DECOM RADI SEKSUALNOG ISKORIŠĆAVANJA I TRGOVINOM ORGANIMA!!“

 Autor posta većinu teksta posvećuje slučajevima Pitera Njuela i Pitera Dalgliša, podsjećajući na ove službenike Ujedinjenih nacija, koji su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog zlostavljanja maloljetnika. Biografije Njuela i Dalgliša pokazuju da oni tokom svog angažmana u Ujedinjenim nacijama nijesu imali veze sa Kongom, pa zbog toga ne postoji opravdanost dovođenja u vezu ova dva slučaja i požara u sjedištu UNICEF-a u Kinšasi.

Iako su Ujedinjene nacije napravile otklon od ovakvih ponašanja pojedinaca, saopštavajući da u toj međunarodnoj organizaciji ne postoji tolerancija prema seksualnoj eksploataciji i zlostavljanju, teoretičari zavjere su ipak požar u sjedištu UNICEF-a u Kongu, doveli u vezu sa upravo tim slučajevima, odnosno uništavanjem navodnih dokaza o trgovini djecom. Dio aktivnosti UNICEF-a, kao i njihove brojne kampanje i djelovanje na gobalnom nivou, posvećene su upravo borbi protiv seksualne eksploatacije djece, zbog čega ne bi trebalo generalizovati i izjednačavati UNICEF i njihove osuđene bivše službenike, niti tražiti skrivene razloge za požar koji je zahvatio sjedište UNICEF-a.

U požaru koji je izbio u skladištu UNICEF-a u Kinšasi uništene su zalihe opreme, uglavnom medicinske, koja je korišćena u svrhu poboljšanja zdravstvenog stanja djece u toj afričkoj zemlji. Iz UNICEF-a je saopšteno da su tužni zbog požara, ali da će što prije zamijeniti opremu koja je nastradala, kako bi mogli da nastave da pomažu djeci. Uzrok požara, kako je zvanično saopštio UNICEF, nije još poznat, a istraga je u toku.

Insinuacije koje se šire društvenim mrežama, da je požar izazvan sa namjerom uništavanja dokaza za trgovinu djecom, nemaju utemeljenje u činjenicama, niti za ovakve tvrdnje postoje dokazi. Kontekst u koji je stavljena informacija o požaru, osim što nije primjeren, navodi korisnike društvenih mreža na pogrešno zaključivanje.

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.