Tokom pandemije koronavirusa svjetski magnati promišljali su kako će izgledati budućnost. Sjećamo se redova ispred prodavnica, kvota za boravak u njima i sl. Svjetski trgovinski lanci krenuli su da razvijaju beskontaktne maloprodajne objekte, kako bi se smanjile gužve, ali i kako bi u svoje poslovanje uveli tehnologiju. Taj potez nije dočekan sa radošću kod svih.  

Na društvenim mrežama se pojavio snimak, u kojem glavni protagonista govori o tome kako ne može ući u market u Londonu, jer nema QR kod, a zatim govori o “početnim fazama digitalnog zatvora”. Na našem govornom području ovaj video prokomentarisan je kao vid ropstva: 

London. 
Digitalno ropstvo. 
Bez QR koda i digitalnog identiteta ne možete ući u samoposlugu. 

Snimak je autentičan i prikazuje Aldi-jev market u Londonu, koji je otvoren početkom 2022. godine, a funkcioniše zahvaljujući najnovijoj tehnologiji maloprodaje. Cijeli proces je, u stvari, jednostavan: kupci treba da skinu aplikaciju i na osnovu QR koda mogu ući u market. Uz pomoć velikog broja kamera, sve što kupci stave u korpu automatski se dodaje na račun koji se kroz aplikaciju, po izlasku, automatski naplaćuje.  

Dakle, tačno je da se u ovaj market ne može ući bez QR koda, međutim to svakako ne znači da, kako u Londonu tako i u ostatku svijeta, ne postoje konvencionalni marketi u koje je moguće ući bez kodova i prozboriti koju sa prodavcima, a koje je mogao posjetiti i glavni protagonista spornog videa. 

Aldi nije prvi koji polako testira ili prelazi na ovaj vid trgovine.  

Do sada su beskontaktne markete otvorili i giganti kao što su Amazon, Tesco i ostali.  

Aldi, kao i ostali, samo prate digitalne trendove i razmišljaju o budućnosti trgovine.  

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article