Soroš nazvao neistomišljenike “bijelim rasistima”? Netačno 

502

Samo što je “vaskrsnuo”, nakon što su ga prethodno korisnici društvenih mreža proglasili mrtvim, američki millijarder i filantrop, mađarsko-jevrejskog porijekla, Džordž Soroš ponovo se neopravdano našao u online prostoru. 

Ovog puta viralna je njegova navodna izjava da su svi pojedinci koji se protive njegovom planu rasisti bijele boje. 

Tekst su objavili portali Epoha i Croativ.net, a zatim su ga podijelili i brojni korisnici društvenih mreža. (1, 2, 3). 

“Milijarder i globalist George Soros izjavio je da je svaka osoba ili institucija koja kritizira njegovu globalističku agendu, zapravo bijeli rasist” ,navodi se između ostalog u tekstovima. 

Osim na pomenutim portalima, nijedan domaći, niti regionalni medij nije prenio Sorošovu izjavu. 

Na njegovom Tviter profilu ne može se pronaći dokaz da je dao sličnu izjavu, dok pretraga ključnih riječi na engleskom vodi do stranog portala People’s Voice, čiji naziv je prethodno bio News Punch, prepoznatog po širenju lažnih vijesti i dezinformacijama

Razlika u odnosu na tekst objavljen na portalu People’s Voice je u naslovu, a zatim i u tekstu, gdje se navodi da je Soroš protivnike njegove agende nazvao bijelim supremacistima, odnosno zagovaraocima stava da su ljudi “bijele” rase superiorniji u odnosu na ostatak svjetske populacije i da bi samim tim trebalo da vladaju društvom. 

Osim ove nedosljednosti, ostatak teksta koji je izvorno objavljen na portalu People’s Voice je preveden i objavljen na regionalnim portalima, bez navođenja izvora. 

Za potkrepljivanje nevedene tvrdnje u tekstovima portala Epoha i Croative.net se pominje i publikacija “Antisemitizam na Twitteru prije i nakon preuzimanja Elona Muska” koju je obavio Institut za strateški dijalog (ISD). To je think tanka organizacija koju se od 2017. do 2021 godine finansirala, neposredno ili posredno, od donacija Soroševe fondacije “Otvoreno društvo”.   

Međutim, ni u pomenutoj publikaciji nema sličnih navoda koji upućuju da je Sorošov stav da oni koji mu se protive su bijeli supremacisti. 

Fakt-čeking platforma Lead Stories je u svojoj analizi ukazala da se u pomenutom dokumentu američki milijarder i filantrop učestalo označava kao “meta” antisemitskih objava na Twitter-u. 

“Soros” je bio jedna od 10 tema antisemitizma koje su obrađivane u radu (počevši od stranice 11). Na popisu su bili i “židovska kontrola svijeta” i “ruska invazija na Ukrajinu”. 

Osim toga, izraz “bijeli supremacisti”, bilo u množini ili jednini, nijednom se ne pojavljuje u radu,, navodi se u analizi. 

Kolege iz Faktografa su se takođe bavile ovom tvrdnjom, dokazujući da Sorošova izjava koja kruži društvenim medijima i na pojedinim portalima nije vjerodostojna. 

Medijske i objave na društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article