Ukrajina je nezavisna i priznata, kao i njene granice

3574
ukrajina-lazna-vijest

Dok od prošle sedmice bukti rat u Ukrajini, paralelno se ratuje i lažnim informacijama u medijima i na društvenim mrežama.

Jedan u nizu primjera za to je i tekst koji je objavio Glas javnosti, a čiji naslov glasi:

 „Šokantna vijest UN. Ukrajina nema  granice, Ukrajina ne postoji“, a čiji se “skrinšotovi” dijele na Fejsbuku.

“Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je naveo da Ukrajina nije podnijela zahtjev za registraciju granice od 1991. godine, pa država Ukrajina ne postoji. A mi za to ne znamo. 07.04.2014. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun dao je zapanjujuću izjavu, čija je distribucija zabranjena u ukrajinskim medijima i na internetu. O sukobu dvije zemlje razgovarano je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, piše Aleksandar Panin. Iz ovoga je izvučen sledeći zaključak. Ukrajina nije registrovala svoje granice od 25. decembra 1991. godine. UN nijesu registrovale granice Ukrajine kao suverene države. Dakle, može se pretpostaviti da Rusija ne krši svoja prava u odnosu na Ukrajinu. Prema Sporazumu ZND, teritorija Ukrajine je administrativni okrug SSSR-a. Dakle, niko ne može biti kriv za separatizam i nasilnu promenu ukrajinskih granica. Prema međunarodnom pravu, država jednostavno nema zvanično priznate granice”, piše u tekstu Glasa javnosti.

Dalje se navodi, da “Ukrajina da bi izvršila demarkaciju mora da dobije saglasnost  susjednih država uključujući i Rusiju koja to neće uraditi i kako sve što Rusija treba da uradi jeste da to područje proglasi ruskim”.

Tvrdnje da Ukrajina nema svoje granice neistinite su, kao i one da je to izjavio bivši Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun. Takođe, ne postoje zvanični podaci da je on to ikada kazao.

Na zvaničnom sajtu UN  navedena su imena svih 193 država članica, među kojima je i Ukrajina. 

Kada je bivši Sovjetski Savez (SSSR) počeo da se raspada, zakonodavna vlast tadašnje Sovjetske Socijalističke Republike Ukrajine proglasila je suverenitet 16. jula 1990.godine, a zatim punu nezavisnost 24. avgusta 1991. godine. 

Taj potez je kasnije potvrđen na referendumu održanom 1. decembra 1991. godine kada je nezavisnost Ukrajine podržalo 90,3 odsto građana, uz izlaznost od 84,3 odsto.

U tekstu “Glasa javnosti” pominje se Sporazum o Zajednici nezavisnih država(ZND), prema kome je, navodno, Ukrajina administrativna oblast SSSR-a.  

ZND je regionalna međunarodna organizacija osnovana u decembru 1991. godine i čiji je jedan od osnivača Ukrajina. 

Povelja ZND  potpisana u januaru 1993. godine i nigdje se ne pominje da je Ukrajina administrativni region SSSR-a. Iako osnivačica, Ukrajina nije nikad ratifikovala tu povelju.

U članu 3 te Povelje se, između ostalog, navodi, da bi ostvarile ciljeve Zajednice nezavisnih država članice grade svoje odnose prema sljedećim međusobno povezanim i ravnopravnim principima: poštovanje suvereniteta država članica, neotuđivo pravo naroda na samoopredjeljenje i pravo da sami određuju svoju sudbinu bez uplitanja spolja, nepovredivost državnih granica.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Pavel Klimnik je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 2020. godine objasnio da je Ukrajina bila osnivač, ali ne i članica ZND od koje se sada u potpunosti odvaja, ali da se Ukrajina nije još povukla iz pojedinih sporazuma Komonvelta. 

“To je zbog činjenice da su na postsovjetskom prostoru neka pitanja koja su zaista važna za Ukrajince još uvek regulisana sporazumima ZND. Na primjer, penzije, priznavanje diploma, pravna pomoć. odnosno, sve ove stvari su zaista važne za Ukrajince”, objasnio je, između ostalog, ukrajinski ministar.

On je pojasnio i da su plaćali doprinose za ZND do 2014. godine (do ruske aneksije Krima), a onda su prestali. Ministar je objasnio i da Rusija pokušava da iskoristi sve strukture, među kojima je i ZND, da na postsovjetskom prostoru ostvari imperijalni uticaj.

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u maju 2018. godine potpisao ukaz o konačnom prestanku učešća Ukrajine u statutarnim organima ZND. 

Ukrajina i Rusija su u januaru 2003. godine potpisale Ugovor o uzajamnom priznanju svojih kopnenih granica, a on je ratifikovan Zakonom u nacionalnom parlamentu Ruske federacije  22. aprila 2004. godine. 

Dogovor je ratifikovala i Ukrajina. Ratifikacija znači da je zvanična Moskva priznala kopnenu granicu Ukrajine. 

Ovakve objave analizirao je i LeadStories

Direktorka Hariman instituta za ruske, evroazijske i istočnoevropske studije, pri Univerzitetu Kolumbija, Eliz Đulijano, kazala je za LeadStories da sve to djeluje kao propaganda i dezinformacije koju šire Rusija i njeni simpatizeri. 

“SSSR se urušio 1991. i Ukrajina je postala nezavisna 1991. Ukrajina nikad nije bila članica Zajednice nezavisnih država Komonvelta koja predstavlja slobodno grupisanje post-sovjetskih država i ta zajednica je irelevantna za ukrajinsku nezavisnost i državnost”, objasnila je ona.

Na osnovu svega prethodno navedenog ovu objavu ocjenjujemo kao “lažnu vijest”.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article