Vakcine nijesu uzrok smrti u trećem korona talasu

1677

Vakcinacija protiv koronavirusa, kao i negativni propratni efekti svake od vakcina u upotrebi, nova je omiljena tema teoretičara zavjere koji zatrpavaju društvene mreže svojim netačnim tvrdnjama.

Jedan Facebook korisnik objavio je screenshot iz teksta portala Srbija danas naslovljenog:

Ovaj screenshot je, prema podacima CrowdTange, podijeljen u osam Facebook grupa koje broje ukupno oko 27.000 pratilaca. U tekstu piše:

Dokument na koji se pozivaju korisnici društvenih mreža, a i mediji, je dokument SPI-MO, koji se bavi modelima širenja virusa i načinima koji bi mogli da ublaže širenje virusa i, posljedično, hospitalizaciju i broj smrtnih slučajeva.

Ključna, pogrešna interpretacija ovog dokumenta, koja se veoma brzo proširila društvenim mrežama, je da vakcina ne djeluje, jer će u trećem talasu, povećanjem broja hospitalizacija, kao i smrtnih slučajeva, dominirati upravo oni koji su primili dvije doze vakcine.

Ovako istrgnut iz konteksta, ovaj podatak je uznemirujući za sve koji u masovnoj vakcinaciji vide spas od koronavirusa. Međutim, u nastavku dokumenta slijedi objašnjenje, koje teoretičare zavjere, izgleda, toliko i nije zanimalo:

Dakle, model koji je predstavljen u dokumentu predviđa da se to može desiti ne zbog toga što su vakcine štetne ili neefikasne, već zato što nijedna vakcina ne nudi 100% zaštitu, pa je veća vjerovatnoća da će mali dio vakcinisanih, posebno onih koji pripadaju rizičnim grupama, ipak završiti u bolnici zbog COVID-19. Model sugeriše da će većina ljudi koji će biti hospitalizovani ili umrijeti u trećem talasu biti vakcinisani, ali zbog toga što će do tog trenutka prosto biti vakcinisan veliki broj osoba, a ne zato što će vakcina biti uzrok tome.

U dokumentu se pojašnjava da se očekuje da će većina hospitalizovanih i smrtnih slučajeva biti oni koji su primili dvije doze vakcine, i to zato što veliki broj vakcinisanih pripada rizičnoj, starijoj starosnoj grupi, pa postoji i procenat onih koji jesu vakcinisani, ali nijesu zaštićeni od smrtnog ishoda.

SPI-MO nije ni na koji način kritikovao vakcine, već ovakav model predstavlja kao statistiku, odnosno mogući ishod koji se ne može pripisati neefikasnosti vakcine. Očekivanje SPI-MO je da će novi talas hospitalizacija uslijediti ne zbog vakcine, već planiranog ublažavanja mjera tokom proljeća.

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija Srbija danas: Dezinformacija

In this article