Zloupotreba Bildove reportaže: Nema „korona koncentracionih logora“ u Njemačkoj

2175

Izolacija, karantini i posebne kovid-bolnice posljedica su virusa koji duže od godinu dana mijenja život iz korijena na cijeloj planeti.

Ovakav način borbe protiv pandemije dezinformatori često lažno prikazuju svojoj publici na društvenim mrežama.

To je slučaj i sa objavom, u kojoj je zloupotrijebljen video prilog iz Njemačke kako bi se tvrdilo da je u toj državi spreman „koncentracioni korona kamp“.

„PRVI NJEMAČKI KONCENTRACIONI KAMP KORONA JE SPREMAN ! Für Ihre Sicherheit !“, navodi se u jednoj od objava ovog videa koji se brzo počeo širiti Fejsbukom.

Zapravo, u pitanju je reportaža njemačkog lista Bild.

U reportaži, svakako, nema nikakvog „koncentracionog korona kampa“, već se izvještava o centru za pritvor maloljetnih lica, koji bi trebalo da se pretvori u karantin za pojedince koji budu kršili mjere za suzbijanje koronavirusa u Njemačkoj.

U reportaži se govori da bi se u jednom dijelu zgrade, koji se ne koristi, mogli smještati oni koji više puta prekrše propisane mjere izolacije.

O istoj temi pisao je i DW. Građani koji budu kršili mjere i koji se nađu u ovoj ustanovi imaće kompjutere, televiziju, telefone i sve u udobnosti doma, kao i psihološko savjetovanje, piše DW.

„Da bi uopšte dobili ovakvu “kaznu”, pojedinci moraju u više navrata odbiti boravak u kućnom karantinu – bilo nakon putovanja, rizičnog kontakta ili pozitivnog rezultata testa – te moraju postojati dokazi da su prekršili karantin. Tada će policija posjetiti njihov dom možda i dodijeliti novčanu kaznu. Tek nakon toga, uz sudski nalog, mogu biti poslati u smještaj u Nojmunster“, navodi DW.

Dakle, u pitanju je mjera kažnjavanja građana koju uporno odbijaju da poštuju mjere, a ne nikakav „koncentracioni logor“.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest