Portal Udar objavio je 26. jula tekst

Portal se na početku teksta bavi medijskim navodima o antitijelima lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića na COVID-19 i tvrdi:

„Kako naš portal ekskluzivno saznaje nije Bog taj koji je zaslužan za razvijanje antitijela već američka ambasada i NATO. Naime, strogo čuvana tajna je da su američki naučnici razvili eksperimentalnu vakcinu protiv COVID-19 virusa koji je trenutno dostupna izuzetno uskom krugu ljudi. U Crnu Goru je 11. jula stiglo 25 ovakvih vakcina, budući da je režim bio u strahu da bi neko od ključnih igrača mogao da bude van stroja u susret Parlamentarnim izborima.“

Udar ovim tekstom zastupa tezu da je Mandić NATO igrač, uz podsjećanje da je u tom kontekstu pominjan i u aferi Wikileaks.

Iako je sa pojavom koronavirusa plasirano mnoštvo raznolikih teorija zavjere, naročito onih u vezi sa vakcinom, portal Udar je objavio novu – da je vakcina već dostupna uskom krugu ljudi, kao i da je jedna od tih vakcina stigla u Crnu Goru.

Prema zvaničnim informacijama, vakcina protiv koronavirusa još nije dostupna, a trenutno je u različitim fazama kliničkog ispitivanja 26 vakcina kandidata, od kojih ni za jednu još nije potvrđeno da su sve faze uspješno okončane i da je spremna za masovnu proizvodnju.

Tvrdnja da je 11. jula u Crnu Goru već stigao određen broj vakcina, koje nijesu još ni proizvedene, nijesu utemeljene niti logične. Vakcinu protiv koronavirusa iščekuje čitav svijet, a crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović nedavno je saopštio da je Vlada Crne Gore potpisala dokument o nabavci buduće vakcine protiv korona virusa koja se bude otkrila, kao i da ćemo biti među prvim zemljama koja će je nabaviti.

Od koronavirusa razboljeli su se i neki od vodećih svjetskih lidera poput političara britanskog premijera Borisa Džonsona, mnogih svjetski poznatih ličnosti. Svi oni su, poput ostatka svijeta, bili na preporučenom liječenju, kućnom ili bolničkom, bez mogućnosti vakcinisanja – jer vakcina i dalje ne postoji.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Udar: Teorija zavjere