Vlada Holandije nije zabranila maske, ali neće savjetovati građane da ih nose

1730

Jedan od primjera dezinformisanja javnosti podijeljen je 4. avgusta na facebook stranici ‘’Coronavirus humor’’ sa naslovom

U objavi piše:

Vlada Holandija nije zabranila nošenje maski i nije izdala preporuku o tome već, kako je prenio Rojters, neće savjetovati javnost da nosi maske kako bi se usporilo širenje koronavirusa.

Stav Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da maske treba koristiti kao dio sveobuhvatne strategije mjera za suzbijanje prenosa virusa i spašavanje života. SZO naglašava da sama upotreba maski nije dovoljna da bi se obezbijedila zaštita od koronavirusa, već je potrebno održavati fizičku distancu, često prati ruke i izbjegavati dodirivanje lica i maske.

Imajući u vidu da holandska Vlada nije zabranila nošenje maski, već samo neće propisivati obavezu niti savjetovati građane da ih nose ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija