Vakcine ne mijenjaju gene, ni u hrišćanstvu ni u drugim religijama

1557

Nova tehnologija vakcina, takozvana mRNA vakcine, našla se na udaru dezinformacija od početka imunizacije protiv koronavirusa.

Jedna od omiljenih dezinformacija o vakcini protiv korona virusa ponovo je aktuelizovana u Facebook grupi „Mitropolit Joanikije – Egzarh Srpskog Sveštenog Trona Pećkoga“. U objavi od 31. jula piše:

„HRIŠĆANIN TREBA DA SE ZAUSTAVI PRED VAKCINOM KOJA MENJA LJUDSKE GENE! … VAKCINA JE VISOKOTEHNOLOŠKI PROIZVOD GENETSKOG INŽENJERINGA, sadrži matrične proteine RNA ili DNK. Ovi agensi UGRAĐENI U LJUDSKI GEN, MENJAJU GA, MODIFIKUJU I REDIGUJU. Već na ovom mestu Hrišćanin koji je odgovoran za svoje spasenje MORA SE ZAUSTAVITI. … A šta je „genetski modifikovana osoba“ ili osoba sa genetski uređenim genomom? U kojoj meri je Božija slika u njemu ostala netaknuta? I ko može da garantuje da ova intervencija neće prouzrokovati nepovratnu štetu na našem liku Božijem?“

Vakcina ne mijenja gene ljudi – niti hrišćana niti pripadnika bilo koje druge religije.

Ova, u potpunosti neutemeljena tvrdnja, za koju ne postoji niti jedan dokaz, postala je učestala među teoretičarima zavjere, nakon što je razvijena vakcina protiv korona virusa koja koristi fragmente genetskog materijala virusa – informacijsku RNK, poput one kompanije Fajzer/Biontek.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) su negirali ovakve tvrdnje:

„Tehnologija mRNK vakcina protiv COVID-19 podvrgnuta je rigoroznim testiranjima, a klinička ispitivanja pokazala su da mRNK vakcine pružaju visoko efikasan imunološki odgovor. Tehnologija mRNK vakcina se proučava već nekoliko decenija u kontekstu vakcina protiv bjesnila, grip ai virusa zika. mRNK vakcine ne sadrže živ virus i ne utiču na ljudski DNK.“

Iz SZO objašnjavaju i da ove vakcine podrazumijevaju direktno ubrizgavanje u određena tkiva plazmida sa DNK sekvencom koja kodira antigen protiv kojih se aktivira imunološki odgovor. To znači da, za razliku od rasprostranjenijih „konvencionalnih“ vakcina koje koriste čitav patogen ili fragment, RNK vakcina uključuje ubrizgavanje malog dijela genetskog koda virusa za stimulaciju imunološkog odgovora kod pacijenta koji nije zaražen.

I univerzitetski profesori i ljekari su saglasni da ove vakcine nemaju nikakvog uticaja na ljudski DNK.

Profesor Džefri Alond sa Oksfordskog univerziteta rekao je još krajem prošle godine za BBC da ubrizgavanje RNK ne čini ništa DNK-u ljudske ćelije. I Mark Lynas sa Univerziteta Cornell objasnio je u aprilu za Rojters da bi genetska modifikacija podrazumijevala namjerno ubacivanje strane DNK u jezgro ljudske ćelije, što vakcine jednostavno ne rade. Doktor Dan Culver, pulmolog sa klinike u Klivlendu, rekao je za Associated Press da nije moguće da RNK vakcina promijeni ljudski DNK.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.