Vakcine ne modifikuju genetski materijal, nećemo postati roboti

1975

Kako se bliži nabavka vakcina protiv koronavirusa (u Crnoj Gori i u zemljama regiona) u online prostoru našeg govornog područja povećava se prisutnost raznih dezinformacija, neprovjerenih i neutemeljenih tvrdnji, ali i teorija zavjera čija je namjera zastrašivanje stanovništva i pozivanje na otpor odnosno suprotstavljanje vakcinaciji.

Kroz naše analize više puta smo ukazivali na to koliko je opasno i koliko veći odjek u javnosti može imati kada ovakve tvrdnje dolaze od strane medicinskih radnika.

U jednoj objavi te vrste koja se 29. novembra našla na Facebooku srpski ljekar, specijalista onkologije i radiologije, Novica Ćeranić iznosi niz tvrdnji o navodnim ciljevima koji se žele postići vakcinacijom, kao i posljedicama koje će neminovno uslijediti.

Govoreći o namjenama vakcine Ćeranić navodi da postoje tri njene komponente a to su – „genetska modifikacija, nano robotika i čip“.

Citirana tvrdnja o novoj vakcini protiv koronavirusa i njenom navodnom sastavu (postojanju gela koji sadrži nanočestice), kao i o svrsi (povezivanju sa 5G sistemom) nema nikakvo uporište u činjenicama.

Prije nego što vakcina dobije licencu i bude odobrena za upotrebu neophodno je izvršiti sve procedure testiranja i rigoroznih provjera.

U prvoj i drugoj fazi kliničkih ispitivanja, vakcine se testiraju na malom broju dobrovoljaca da bi se provjerilo jesu li bezbjedne i da se odredi pravilna doza. U trećoj fazi ispitivanja, testiraju se na hiljadama ljudi da bi se vidjelo koliko su zapravo efikasne. Grupa koja je primila vakcinu i kontrolna grupa koja je primila placebo pažljivo se nadziru zbog potencijalnih negativnih reakcija – tzv. nuspojava. Nadzor bezbjednosti nastavlja se čak i pošto vakcina bude odobrena za upotrebu, regulisano je pravilima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Svi ovi procesi pažljivo se nadgledaju od regulatornih tijela, vladinih ili javnih agencija koje su zadužene za kontrolu ljekova i koje su odgovorne pred zakonom.

Regulatorna tijela koja se smatraju najbitnijim kada je u pitanju odobrenje vakcine su američka Administracija za hranu i lijekove (FDA), evropska Agencija za lijekove (EMA) i japanska Agencija za farmaciju i medicinske uređaje.

Takođe, neutemeljene su i tvrdnje o genetskoj modifikaciji ili ugrađivanju čipova, koji se takođe mogu čuti na snimku.

O vječitoj teoriji zavjere – kemtrejlsima koji su dovedeni čak i u vezu sa koronavirusom pisali smo nedavno.

U videu koji je predmet ove analize dodaje se i:

I ovu tvrdnju ocjenjujemo kao neutemeljenu, jer jednostavno ne postoje naučni stavovi, dokazi ili medicinska istraživanja koja bi potvrdila ove „crne“ prognoze.

Dodatno, doktor Ćeranić navodi i da će biti uvedeni kovid pasoši bez kojih neće biti moguće kretanje, putovanje, kupovina – što je takođe neistina, odnosno ne postoje nikakve naznake koje bi u ovom trenutku upućivale na takvu odluku zdravstvenih vlasti. Pisanje medija da su građani Velike Britanije uz vakcinu dobili i kovid pasoš raskrinkale su naše kolege sa portala Raskrikavanje.rs.

Zbog svega navedenog ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere