Fotografije za ilustraciju ne služe za prevaru

1672

Manipulatori, u cilju širenja dezinformacija o pandemiji koronavirusa često zloupotrebljavaju fotografije koje se vrlo lako mogu pronaći na interneta, lažno ih predstavljajući i pokušavajući da utiču na korisnike društvenih mreža.

Na Fejsbuku je proteklih dana, podijeljeno nekoliko fotografija koje navodno otkrivaju da mediji koriste lažne slike, kako bi priču o koronavirusu doveli do usijanja, odnosno predstavili je mnogo opasnijom nego što zaista jeste.

Uz komentare “da je korona prevara bilo bi u svim medijima” i “BABA(DEDA) ZA MULTIASKING, U SVIM ULOGAMA”, objavljene su fotografije na kojima se vide isti ljudi u različitim “ulogama”.

Tačno je da se na fotografijama nalaze modeli koji prikazuju scene povezane sa koronavirusom ali nije tačno da su fotografije napravljene kako bi se manipulisalo javnošću.

Obrnutom pretragom slika na Guglu stižemo do sajta za  stock fotografije Shutterstock i do stranice na kojoj se nalazi portfolio fotografa “PKK_studio”. Sporne slike su dio kolekcije od 146 fotografija , koje ilustruju situacije vezane za pandemiju Covid-a-19.

Zbirka se nalazi u bazi images u kojoj se nalaze, fotografije, vektori i ostalo vezano projekte, dok se u uredničkom dijelu “skladište” vijesti sa fotografijama stvarnih situacija.

Fotografije se, takođ,e nalaze na sajtu EyeEm, drugoj internet stranici za stock fotografije na kojoj piše da je slike uradio fotograf Panyawat Boontanom.

Ističemo i da, EyeEm nije sajt koji nudi novinske fotografije, već je pojašnjeno da firma konektuje “angažovane kreatore sa vodećim brendovima, kako bi obezbijedili originalan i jedinstven sadržaj.”

AFP je fotografije koje su uzburkale javnost, pronašao i na sajtu gettyimages, gdje se mogu kupiti i označene su kao “kreativne fotografije” a ne kao vijesti.

Činjenica je i da su Stock fotografije, odnosno fotografije koje se prodaju na internetu a koje ilustruju svakodnevne pojave, obično jeftinije od novinskih fotografija i koriste ih blogovi ili preduzeća za svoje sajtove.

Ova objava dobija ocjenu. Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama