Žak Atali nikada nije najavio plan za smanjenje populacije

Planirano smanjenje populacije na planeti jedna je od najrasprostranjenijih i najpitkijih teorija zavjere a kovanje planova za „oslobađanja prostora“ na Zemlji pripisuje se milijarderima, masonima, i čemu sve ne. Posljednji kome je pripisano da kuje plan za smanjenje populacije na planeti je francuski intelektualac Žak Atali. Ovo nije prvi put da se ovaj navodni Atalijev …

764

Planirano smanjenje populacije na planeti jedna je od najrasprostranjenijih i najpitkijih teorija zavjere a kovanje planova za „oslobađanja prostora“ na Zemlji pripisuje se milijarderima, masonima, i čemu sve ne.

Posljednji kome je pripisano da kuje plan za smanjenje populacije na planeti je francuski intelektualac Žak Atali.

Ovo nije prvi put da se ovaj navodni Atalijev citat „vrti“ na Fejsbuku. Njega je još 2018. godine provjeravao  Checknews koji je utvrdio da Atali nije izrekao to što mu se pripisuje.

Takođe, i AFP je uvidom u knigu Budućnost života, iz koje je navodno ovaj citat, utvrdio da nema ni traga od ovih riječi, a i sam Atali im je potvrdio da to nikada nije rekao.

Kako piše AFP, u knjizi, u kojoj Atali priča sa autorom Mišelom Salomonom, Atali odgovara na pitanje “Da li je moguće i poželjno živeti 120 godina…?”

AFP, koji je analizu radio na osnovu čitanje pomenute knjige, je utvrdio da su jedine sličnosti u tekstu sa citatom objavljenom na Fejsbuku su dva kratka izvoda: “Ali čim napuni 60/65 godina, čovjek živi duže nego što proizvodi (u smislu da ne radi više) i zbog toga je skup za društvo,” kaže Atali. Objašnjava da u industrijskom društvu, “zapravo iz ugla društva, mnogo je bolje da se ljudska mašina naglo zaustavi, a ne da se postepeno pogoršava.”

Atali je čak i na sudu dokazao da se nije zalagao za “genocid starih”. On je 1984. Godine, kako je objavio Le Mond, na sudu pobijedio doktora Žana Goroa, direktora časopisa Medicinsko-socijalni profili i sud je potvrdio da su tvrndje da se Atali zalagao za “genocid starih” kleveta.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

06/05/2021

Ocjena:

Lažna vijest