Zalaj dva puta ako si čipovan: Zabavni video zloupotrijebljen za diskreditaciju vakcine

1187

Do sada svaki građanin sa pristupom internetu zna za teoriju zavjere o čipovanju stanovništva kroz vakcine.

Kako smo ranije objašnjavali, kao glavni krivac označen je Bil Gejts, raskrinkali smo tvrdnje da se metalni predmeti lijepe za tijelo nakon vakcinacije, da različiti čitači detektuju „čip“ kod vakcinisanih

Čak su i čipovi za kućne ljubimce predstavljani kao čipovi koje dobijamo kroz  vakcinu.

I tema kojom se bavimo u ovom tekstu je na istom tragu.

Na Fejsbuku je podijeljen video u kojem se vidi kako čitač za čipove ljubimaca navodno očitava da je djevojka iz videa vakcinisana.

Nakon skeniranja ruke čitač za čipove ljubimaca pokazuje broj 985141003154180, što bi trebalo da predstavlja broj čipa kojim je ljubimac označen.

„MNOGO DOBAR VIDEO!!!!!! UREĐAJ koji se koristi za otkrivanje ČIPOVA kod životinja… PIŠTI!?!?!?!?!??!!?! Ta osoba kojoj se prinosi taj uređaj je V@KCINISANA!!!!!“, tvrdi se u opisu videa.

Istina je, naravno, drugačija.

Ovaj video je sa TikToka, preko Instagrama, došao do Fejsbuka na našem govornom području.

I, prema riječima autorke, snimljen je kao šala a ne kao dokaza da nas čipuju.

„Ljudi, vi očigledno ne znate šta je šala. Očigledno je da je u pitanju čip za pse“, napisala je autorka videa.

Ovu objavu raskrinkali su i Factcheck.org i PolitiFact.                                                                          

S obzirom na to, da je jasno da je video snimljen radi zabave, a da je na našem govornom području predstavljen kao još jedan u nizu „dokaza“ da se stanovništvo „čipuje“ ovu objavu ocijenili smo kao Teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.