Zastava na džamiji nije spuštena zbog Irinejeve smrti

Vijest o smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja Gavrilovića, koji je preminuo 20. novembra nakon petnaestodnevne borbe sa koronavirusom, odjeknula je regionom. Srbija je momentalno proglasila trodnevnu žalost, a po jedan dan, zvanično su žalile četiri crnogorske opštine. Takođe Fejsbukom se širila informacija, da je zbog smrti patrijarha Irineja na džamiji Ferhadija u Banjaluci zastava spuštena …

918

Vijest o smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja Gavrilovića, koji je preminuo 20. novembra nakon petnaestodnevne borbe sa koronavirusom, odjeknula je regionom. Srbija je momentalno proglasila trodnevnu žalost, a po jedan dan, zvanično su žalile četiri crnogorske opštine.

Takođe Fejsbukom se širila informacija, da je zbog smrti patrijarha Irineja na džamiji Ferhadija u Banjaluci zastava spuštena na pola koplja.

Sa društvenih mreža ova, navodna vijest, brzo se proširila na brojne regionalne portale.“Zastava na džamiji Ferhadiji u Banjaluci danas je spuštena na pola koplja u znak žalosti za preminulim srpskim patrijarhom Irinejom”, tvrdilo se na društvenim mrežama.

Vijesti sa ovim naslovom su objavili Banjaluka.net, leutar.net, Fos media, koji se pozvao na Blic, a koji je objavio i demantovanje, pozivajući se na portal Srpskainfo. Tekst su prenijeli i Vidovdan, Banja Luka Inbox, a korisnici društvenih mreža su masovno dijelili linkove.

Međutim na zvaničnoj Fejsbuk stranici Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, na dan kada je Irinej sahranjen, demantovano je da je zastava na jednoj od najstarijih džamija u Banjaluci, povodom njegove smrti, spuštena na pola koplja.“Medžlis Islamske zajednice Banja Luka obavještava javnost da je reisu-l-ulema, Husein -ef Kavzović uputio saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti patrijarha Irineja što smatramo gestom civilizacijskog čina. Što se tiče netačnih navoda o spuštanju bajraka na munari Ferhadija džamije obavještavamo javnost da takvih radnji nije bilo. Bajrak se postavlja shodno proceduri Islamske zajednice i svako pomjeranje bajraka se dešava isključivo po instrukciji nadležnih organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.” stoji u objavi.

Demanti su odmah prenijeli gotovo svi kredibilni mediji u regionu, pa ovu objavu, ocjenjujemo kao lažnu vijesti.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Portal Leutar.net objavio je ispravku teksta, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal BanjaLuka.net objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit> 27.11.2020.

Edit> 30.11.2020.

Banjaluka.net: Lažna vijest | Leutar: Lažna vijest | FOS media: Lažna vijest | Blic.rs: Lažna vijest | Srpska info: Lažna vijest | Vidovdan: Lažna vijest | Banja Luka Inbox: Lažna vijest

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

26/11/2020

Ocjena:

Lažna vijest