Zatvori i vakcine: Zatvorenicima se ne skraćuju kazne na pola ako se vakcinišu

1082

Mnoge države u svijetu podsticale su na različite načini svoje građane da se vakcinišu. Neke su nudile novac, neke simbolične „poklone“ poput hamburgera, što je iz antivakcinaških krugova pokrenulo talas dezinformacija.

Tako smo nedavno na fejsbuku svjedočili tvrdnji da u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zatovrenicima skraćuju kazne na pola ukoliko se vakcinišu.

Na fotografiji koja je podijeljena oko stotinu puta nalazi se naslovnica portala The-Sun.com.

U pitanju je vijest iz dva okruga u državi Džordžija u kojij su odlučili da se kazne prepolove onima koji su vakcinisani, ali naravno ne zatvorenicima, već ljudima koji su osuđeni na društveno-korisni rad, što se navodi i u tekstu ovog portala.

Vijest o ovoj „ponudi“ prenijela je i jedna od američkih lokalnih televizija.

Dakle, skraćenje kazne ne nudi se zatvorenicima već osobama koje za prekršaj obavljaju društveno korisni rad.

Tačno je da neki zatvori u Americi nude povoljnosti zatvorenicima koji se vakcinišu, ali to svakako nije skraćenje kazne na pola.

CNN je izvijestio da zatvori u državi Masačusets zatvorenicima koji prime obje doze vakcine mogu podnijeti zahtjev za skraćenje kazne.

Ipak, ovi zatvorenici i pored obje doze vakcine mogu dobiti skraćenje kazne za „cijelih“ sedam i po dana. To je CNN-u pojasno načelnik Odjeljenja za korekciju, Kerol Mici.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.