Zlatnih sunđera ima u cijelom Mediteranu i djelovima Atlantika, a ne samo u Crnoj Gori

5099

Naslovi u kojima se tvrdi da se lijek za koronavirus nalazi u Crnoj Gori, poslednjih dana preplavili su medije i društvene mreže.

Brojni domaći i regionalni portali prenijeli su članak sa izjavom njemačkog profesora dr Hermana Erliha sa Bergakademije Frajberg iz Njemačke i svojim tekstovima davali sljedeće naslove:

RTCG

Lijek protiv korone leži na morskom dnu u Crnoj Gori

Primorske novine

Ubica korona-virusa iz crnogorskog mora?

Mondo.me

Crnogorsko more izvor potencijalnog LIJEKA za COVID-19?!

Srbija danas:

NEMAČKI NAUČNICI OTKRIVAJU: Crnogorsko more krije “UBICU” korona virusa?

Avaz:

Lijek protiv korone leži na morskom dnu u Crnoj Gori

Slične naslove imali su i portali: IN4s, Telegraf, Kurir, Standard, Novosti, Antena M, Sputnik News, Pink.rs, Espreso, Mondo.rs, Zvornik danas, The world news, PCNEN, Dnevne novine, Cetinjske nezavisne novine, KodexAktuelno.me, Skala radio, Crnogorski portal, Svetionik, Glavne vesti, Katera.

Neki mediji su senzacionalistički naslov promijenili, i time ispoštovali profesionalni standard i vjerodostojno informisanje građana.

U tekstovima se prenosi izjava njemačkog profesora koji se, zajedno sa grupom naučnika u toj zemlji, bavi ispitivanjem ljekovitosti morskih sunđera i njihovim antibakterijskim dejstvima i pozitivnim uticajima u medicinske svrhe.

U svom prirodnom okruženju, na morskom dnu Jadrana, on sija sav žut. To mu je i dalo ime: zlatni sunđer. Ili službeno latinski: Aplysina aerophoba. Pri čemu ova druga riječ u imenu znači “strah od vazduha”, tj. od izranjanja. Izvadite li ga iz vode, njegova zlatna boja se pretvara brzo u plavo-crnu.

Za naučnike sa Bergakademie u Freibergu, koji na obali Crne Gore od 2014 imaju 100 kvadratnih metara rezervoara u kom Zlatne sunđere gaje, ovaj detalj oko boje i nije tako bitan. Njih pre svega interesuje rezistencija sunđera protiv svih zamislivih bioloških prouzrokovača bolesti: bakterija, virusa, bakcila. Jer sunđer sa crnogorske obale je otporan i na Sars-CoV-2 virus, što budi nade naučnika da u njemu mogu naći saveznika u borbi protiv korone.

Ovaj tekst prvobitno je objavljen na njemačkom portalu Freiepresse 16. Aprila.

Naučnici i ljekari širom svijeta mjesecima rade na pronalaženju pravog lijeka i pripremi vakcine koji će konačno značiti početak kraja pandemije koja se dešava trenutno u svijetu i virusa od kojeg je do ovog trenutka život izgubilo 191,422 ljudi.

Među njima su i njemački biolozi sa  Bergakademije Frajberg, koji zajedno sa svojim kolegama iz crnogorskog Instituta za biologiju mora, proučavaju ljekovita dejstva morskih sunđera. Već nekoliko godina ovi naučnici  istražuju jedinstvena svojstva Aplysina aerophoba, vrste morskog sunđera koja prirodno proizvodi antivirusne supstance. Oni su uspjeli izdvojiti veće količine supstance, koja bi se mogla koristiti  u kliničkim ispitivanjima na patogen koji izaziva COVID-19.

Njihovi zaključci o ljekovitim svojstvima ovog sunđera, do kojih su došli ispitivanjima, objavljeni su na sajtovima  Science Direct i IDW.

Mogućnost da se bioaktivna supstanca izolovana iz ovih sunđera klinički testira kao potencijalni lijek za COVID-19 još uvijek je veoma daleko od lijeka za ovo oboljenje koji su najavili neki mediji.

Ono što zasigurno nije tačno su navodi medija koji su ovu vijest prenijeli, a to je da se morski sunđeri koje testiraju njemački naučnici nalazi isključivo u Crnoj Gori. Na sajtu ‘’Svjetski registar morskih vrsta’’ možete lako doći do tačne informacije.

Morski sunđer Aplysina aerophoba nalazi se u Jadranskom moru, najvećem dijelu Zapadnog i Sjevernog Mediterana, i u vodama Atlantika uz obale Zapadne Afrike. Dakle, ne samo u crnogorskim vodama kako najavljuju naslovi regionalnih portala koji su ovu vijest prenijeli.

Objave sa domaćih i regionalnih portala ocjenjujemo kao dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Espreso i Portal Kurir objavili su ispravke u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

RTCG: Dezinformacija | Mondo: Dezinformacija | Srbija danas: Dezinformacija | Avaz: Dezinformacija | IN4s: Dezinformacija | Telegraf: Dezinformacija | Kurir: Dezinformacija,Demantovano | Standard.co.me: Dezinformacija,Demantovano | Novosti: Dezinformacija,Demantovano | Antena M: Dezinformacija,Demantovano | Sputnik: Dezinformacija,Demantovano | Pink.rs: Dezinformacija,Demantovano | Espreso: Dezinformacija,Demantovano | Mondo.rs: Dezinformacija,Demantovano | Zvornik danas: Dezinformacija,Demantovano | The world news: Dezinformacija,Demantovano | PCNEN: Dezinformacija,Demantovano | Dnevne novine: Dezinformacija,Demantovano | Primorske novine: Dezinformacija,Demantovano | Cetinjske nezavisne novine: Dezinformacija,Demantovano | Kodex.me: Dezinformacija,Demantovano | Aktuelno.me: Dezinformacija,Demantovano | Skala radio: Dezinformacija,Demantovano | Crnogorski portal: Dezinformacija,Demantovano | Svetionik.com: Dezinformacija,Demantovano | Glavne vesti: Dezinformacija,Demantovano | Katera: Dezinformacija,Demantovano

Edit: 11.4.2023.

Portal Mondo.me objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Mondo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.