Zloupotreba greške: Podrška članstvu u NATO je 50 odsto

1052

Tri godine nakon pristupanja Crne Gore NATO, javnost je i dalje podijeljena oko podrške tom savezu. Podaci o tome koliko ljudi zaista podržava članstvo naše zemlje, promjenljivi su i često predmet manipulacija.

Prošle nejdelje, u dnevnom listu Pobjeda, objavljeni su obrnuti pogrešni  podaci iz Godišnjeg izvještaja generalnog sekretara NATO-a  o podršci članstvu u NATO. Naime, u tekstu je navedeno da je za ostanak u Alijansi  30 odsto crnogorskih građana, dok izlazak iz vojno političkog saveza podržava njih 50 odsto, dok je u izvještaju zapravo stajalo obrnuto.

U narednom štampanom izdanju, Pobjeda je objavila ispravku teksta u kojem je navedeno da je došlo do nenamjerne greške uz navođenje ispravnih podataka, ali je provobitna objava poslužila medijima kao povod da još jednom plasiraju priču o tome kako NATO u Crnoj Gori nema podršku građana.

Tako je srpski portal Nacionalist.rs, koristeći pogrešno objavljene podatke, razradio priču u tekstu “Stoltenberg objavio: Crna Gora želi da napusti NATO”, gdje se pozivaju upravo na podatke koji su demantovani već nakon objavljivanja.

Ipak, Nnacionalist.rs se ne poziva ni na jedan izvor u tekstu, već informacije prenosi kao njihova saznanja.

Isti tekst objavio je i srpski tabloid Alo.rs. takođe ne navodeći izvor teksta, već se pozivajući na istraživanja NATO.

Medijski izvještaj u dnevnom listu Pobjeda, imajući u vidu da je narednog dana ispravljen, dobija ocjenu “greška”.

Ocjenu “Greška” dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti. Ovakav izvještaj može biti veoma štetan u nekim slučajevima, a nakon ponavljanja prenošenja vijesti sa nepouzdanih izvora, možemo govoriti i o namjeri nekog medija da prenošenjem netačnog sadržaja utiče na javnost.

Izvještaji Nacionalist.rs i Alo.rs, dobijaju ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Nacionalist.rs: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija