Zloupotreba satire: Fotografija iz 1922. i „pozitivni“ Tutankamon

1765

Pandemiju koronavirusa prati izuzetno snažna kampanja kojom se zagovara da virus koji je „zarobio“ planetu ne postoji, da je u pitanju skriveni plan protiv čovječanstva, da su vakcine štetne…

U ovakvoj kampanji zloupotrebe su česte. Pisali smo o zloupotrebi fotografija, video zapisa, mnogim lažnim citatima koji se šire društvenim mrežama. Pandemiju, kao i svaki veliki događaj, prati i satira, koja se takođe zna zloupotrijebiti i plasirati na štetan način kako bi se korisnici društvenih mreža naveli na pogrešne zaključke.

To je slučaj i sa objavom u kojoj se tvrdi da je mumija možda i najčuvenijeg egipatskog faraona Tutankamona pozitivna na COVID-19.

Na fotografiji koja prikazuje dva čovjeka pored Tutankamonove mumije stoje telopi nalik televizijskim na kojima se navodi:

Iako se u uglu fotografije piše „satira-satari.me“, plasiranje ove informacije publiku može dovesti u zabludu. Sajt „satira-satari.me“ nije dostupan.

Fotografija koja je iskorištena za ovaj post može se naći na servisu GettyImages.

U pitanju je fotografija iz 1922. godine koja prikazuje egiptologa Hauarda Kartera pored Tutankamonovog sarkofaga.

S obzirom na to da u uglu fotomontaže piše “satira-satari.me”, ali i da je veliki broj korisnika Fejsbuka dijeli kao fotografiju koju ne smatraju satiričnom, što svakako može biti štetno, ovu objavu ocijenili smo kao satiru.

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

Viralne objave: Satira