Rat u Gazi, kao i ostala globalna previranja kao da su u zapećak bacili rat u Ukrajini. Samim tim i ukrajinskog predsjednika, Volodimira Zelenskog, koji je od početka rata glavna poslastica dezinformatora u zemlji, regionu, pa i šire. Decembar je protekao u znaku vraćanja Zelenskog u etar.  

Posljednja u nizu dezinformacija tiče se političke sudbine Zelenskog. Već neko vrijeme se govori o tome da on gubi podršku, te da bi Ukrajinci radije na njegovom mjestu vidjeli zapovjednika oružanih snaga, Valerija Zalužnog. Šuška se i o tome da su njih dvojica na “ratnoj nozi”. A, pojavila se i informacija da je Zalužni osnovao stranku, te da će izaći na megdan Zelenskom. Međutim, izbori u Ukrajini su suspendovani do daljnjeg jer je na snazi vanredno stanje, a Raskrinkavanje je dokazivalo da glavnokomandujući ukrajinske vojske nije pokrenuo političku partiju.  

Jedan od narativa koji prati Zelenskog od početka ruske invazije je da je napustio ili da planira da napusti zemlju. Ovog puta piše se o tome da je to već gotova stvar. Na društvenim mrežama pojavio se navodni dokument kojim se dokazuje da je Zelenski postao naturalizovani Amerikanac, te da će i njegova porodica dobiti američko državljanstvo. Kao da to nije bilo dovoljno, autori ove dezinformacije su dodali da Zelenske na Floridi čeka vila od 20 miliona dolara. Dokument, odnosno “sertifikat o naturalizaciji” Zelenskog koji se nudi kao dokaz za ove tvrdnje je fotošopovan, a on je i dalje u Kijevu odakle poziva partnere da pošalju novo naoružanje kako bi se izborili sa ruskom invazijom. 

Štaviše, Zelenski je nedavno bio u Lavovu, kako bi odao počast palim borcima. Snimak njegove posjete pojavio se u medijima i na društvenim mrežama, gdje se sporila melodija koja je svirala u pozadini. Neki kažu da je u pitanju američki posmrtni marš, što bi prevedeno trebalo još jednom da bude dokaz da je Zelenski “zapadni igrač”. Međutim, marš koji je svirao nije bio američki, već ukrajinski.  

Poznato je da je Zelenski bogat čovjek i to je bio i prije nego što je došao na mjesto predsjednika. Do sada se više puta preispitivala njegova imovina, kao i navodno bahaćenje njega i njegove supruge. Međutim, informacija da je kupio dvije jahte usred rata, za više od 75 miliona dolara nijesu tačne. Pomenute jahte su i dalje dostupne na tržištu, a navodni dokument kojim se dokazuje da je Zelenski kupac su, kao u slučaju “sertifikata o naturalizaciji” fotošopovane. 

In this article