U kritičnim i teškim trenucima, naročito onda kad su ugroženi životi ljudi, posebno je važno imati tačne i pravovremene informacije. Odgovornost da to tako zaista i bude imaju prije svega nadležni organi, tj. njihove PR službe a onda i mediji i sami građani jer su i oni urednici svojih medija, odnosno naloga na društvenim mrežama.

U serijalu “Cetinje 2021” ekipa Raskrinkavanja će analizirati načine ponašanja državnih organa i medija vezane za informisanje javnosti od događajima u crnogorskoj prijestonici početkom septembra ove godine.

Nećemo, kako su to čitaoci navikli davati ocjene pojedinim tekstovima već ćemo napraviti kratke analize svih “kritičnih” momenata ovih događaja, a koji se tiču (dez)informisanja javnosti. 

Prve vijesti

Portal Vijesti je u nedjelju 5. septembra u 06:16 objavio da im je iz kabineta premijera zvanično saopšteno da su demonstranti na Cetinju bacili Molotovljev koktel na policiju.

“Na policiju na Cetinju je bačen Molotovljev koktel, tvrde iz Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore.

U izjavi dostavljenoj “Vijestima” iz Kabineta je zvanično saopšteno da su demonstranti navodno bez ikakvog povoda na više lokacija napali policiju.

Policija je intervenisala bacivši suzavac.”

Ovu vijest su u narednih sat vremena prenijeli brojni portali u zemlji i regionu, pozivajući se na informaciju Vijesti.

Iako u članku portala Vijesti nije eksplicitno navedeno da je bacanje Molotovljevog koktela direktan povod za intervenciju suzavcem, brojni mediji i građani su u tom trenutku upravo na taj način razumjeli ono što implicira redoslijed rečenica u tekstu.

Tako je Nova S u prvobitno svoj tekst naslovila sa „Drama na Cetinju: Na policiju bačen Molotovljev koktel, ona uzvratila suzavcem“. Naslov je promijenjen, ali je URL ostao.

Tako je, uostalom, i  voditelj Vijesti u 07:00 na Televiziji Vijesti prenio objavu svojih kolega iz portala, da im je saopšteno da je „policija intervenisala nakon što je na nju bačen Molotovljev koktel“.

Kako je, prema brojnim svjedočanstvima učesnika protesta na društvenim mrežama, ova vijest vremenski koincidirala sa početkom ispaljivanja suzavca na demonstrante, koji se desio nešto prije 06:00, mediji su i u narednim satima nastavili interpretirati koktel kao povod za suzavac.

Demantiji

Prvi demantiji ove vijesti su se pojavili nakon manje od sat vremena.

U živom uključenju sa Cetinja novinarka Televizije Vijesti je u 07:01 saopštila da ekipa te televizije nije vidjela bacanje Molotovljevog koktela, i da tu informaciju ne može potvrditi.

U isto vrijeme je Digitalni forenzički centar, čiji su predstavnici boravili na Cetinju, na Twiteru saopštio da je riječ o dezinformaciji. Oni su kasnije pojasnili da su njihovi predstavnici ovu informaciju provjerili sa prisutnim policajcima, građanima i novinarima.

U 07:09 se sa demantijem oglasila i Prijestonica Cetinje.

Nakon toga kreće inauguracija, na ulicama Cetinja se zaoštravaju sukobi između demonstranata i policije, i priča o Molotovljevom koktelu makar na nekoliko sati odlazi u drugi plan.

Objašnjenje potpredsjednika Vlade

U centralnoj informativnoj emisiji na TV Vijesti, te večeri je gostovao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Abazović u emisiji saopštava da su sukobi između policije i građana Cetinja „počeli onoga trenutka kada je gospodin Veljović pokušao da nasilno probije kordon policije”, te da je “u tom momentu bačen suzavac i do tada je policija potpuno bila pasivna i nije imala nikakve želje niti volje da se na bilo koji način suprotstavlja građanima”.

Na pitanje novinara da li ima neki dokaz za tvrdnje Vlade da su sukob započeli građani bacanjem Molotovljevog koktela, Abazović je ponovio da su sukobi počeli kako je on prethodno objasnio, ali je ponudio i fotografiju osobe koja u ruci drži Molotovljev koktel, rekavši da se može utvrditi vrijeme kad je ona nastala.

I može se utvrditi i vrijeme. To su prvo učinili učesnici protesta na društvenim mrežama, konstatujući da je snimak napravljen na dnevnoj svjetlosti, dok je prvi suzavac ispaljen prije nego što se razdanilo, te da fotografija nije sa Dvorskog trga gdje je intervencija policije započela.

Kasnije će se ispostaviti da je porijeklo fotografije uključenja uživo u vanredne vijesti TVCG, koje se emitovalo u 09:14, dakle više od tri sata nakon početka intervencije policije.

Press konferencija predsjednika Vlade

U ponedjeljak, 6. septembra, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić održao je konferenciju za medije na kojoj je saopštio informacije i odgovarao na pitanja novinara o dešavanjima na Cetinju.

Krivokapić je tada saopštio da u trenutku objavljivanja informacije o bačenom Molotovljevom koktelu, validnost fotografije na osnovu koje su to objavili nije provjeravao:

“Mi smo imali jednu fotografiju koja je svjedočila da je Molotovljev koktel bio bačen, i imamo tu fotografiju. Da li je stara, lažna ili nelažna ja u tom trenutku nisam provjeravao. Mi ćemo i to provjeriti. I to se provjerava  i mislim da će biti tačno ono što sam ja rekao, ali da ne ulazimo u pretpostavke koje me mogu optužiti da govorim nešto što nije tačno.”

Video snimak

Uskoro nakon završetka press konferencije predsjednika Vlade, „pojavio se snimak“ bacanja Molotovljevog koktela na policiju. Snimak se pojavio na portalu Vijesti, uz navođenje da je „dostavljen Vijestima“ i bez objašnjenja porijekla snimka, kada je, gdje i kako nastao.

„Sa snimka se ne može jasno utvrditi satnica, odnosno da li se radi o napadu o kom je Vlada obavijestila javnost“, navodi se u članku koji prati snimak.

Ono što nijesu mogle Vijesti utvrdila je „Twitter forenzika“, pa su tviteraši zapazili da je snimak nastao nakon 09:00, kad je sukob uveliko trajao, i nakon izlaska sunca, a toga jutra je na Cetinju svanulo u 06:13, nakon što je počela upotreba suzavca protiv demonstranata.  

DFC je reagovao nakon objava snimka i saopštio da se iz analize snimka vidi „da je sukob policije i demonstranata uveliko u toku, te da bacanje molotovljevog koktela sa snimka nikako ne može biti dovedeno u vezu sa sopštenjem iz kabineta premijera objavljenom na portalu Vijesti, a na koje je DFC i reagovao. Snimak je nastao kada su nemiri na Cetinju uveliko uzeli maha i bili gotov pri kraju, odnosno u periodu između 9:15 i 9:30 časova.“

Portal Vijesti je u srijedu 8. septembra objavio da im Kabinet predsjednika Vlade nije odgovorio na pitanje na kojoj je lokaciji i u koliko sati na Cetinju bačen Molotovljev koktel na policiju, a o čemu je kabinet premijera u nedjelju ujutru obavijestio javnost, i da li snimak koji su Vijesti objavile odgovara tom događaju.

U istom članku se navodi da se na snimku koji je portal Vijesti objavio „vidi eksplozija Molotovljevog koktela ispred policijskog kordona koji je bio u Dečanskoj ulici“, detalj o adresi koji nije bio objavljen ranije.

„Sa snimka se ne može jasno utvrditi satnica niti autentičnost satnice, a vrijeme koje je ispisano na kameri je najvjerovatnije 9:05“, navodi se u tekstu.

Takođe, urednik Vijesti saopštava da „”Vijesti” ni u jednom tekstu nisu tvrdile da je navodni napad Molotovljevim koktelom bio povod za policijsku akciju“, te da se to našlo kao teza u brojnim medijima.

U gostovanju u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je potvrdio da je ovaj snimak nastao kasnije.

Šta znamo i šta ne znamo?

Do trenutka objavljivanja ovog teksta, pet dana nakon događaja na Cetinju, mnogo je pitanja još otvoreno i mnogo stvari nije poznato.

Ali šta znamo?

Znamo da do ovog trenutka nije ponuđen ni jedan dokaz da je na Cetinju bačen Molotovljev koktel prije policijske intervencije, i da joj je bio povod.

Znamo i to da postoje dva video snimka koja ukazuju na to da u kasnijim satima na Cetinju jeste bilo Molotovljevih koktela, ali još nemamo nikakvo izjašnjenje policije.

Znamo da je Kabinet predsjednika Vlade postupio neodgovorno i objavio informaciju koja nije bila provjerena, to nam je premijer sam rekao.

Znamo da tu informaciju nijesu provjerili ni mediji koji su je objavili. Iako bi se u nekim normalnim okolnostima izjava iz Kabineta premijera smatrala dovoljno pouzdanim izvorom, u ovakvim situacijama i sa objavama koje doprinose već stravično podignutim tenzijama mora se štreberski držati novinarskih pravila i sve provjeravati.

Međutim, ne znamo ko je personalno dao ovu informaciju Vijestima i da li će za to snositi odgovornost. Ko je osoba koja se odvažila da se u ovim okolnostima igra sa javnošću i građanima i građankama Crne Gore?

Ne znamo i da li će Vlada snositi odgovornost za ovu opasnu dezinformaciju.

Što ne znamo, saznaćemo u narednom periodu.