Teorije zavjere, manipulacije i neistinite tvrdnje o vakcinama doktora Vladimira Zelenka

1568

Predstavnici ljekarske struke se protive vakcinaciji uz obrazloženje bez dokaza da je ona štetna i dalje su  zvijezde opskurnih stranica na društvenim mrežama koje promovišu  priče gdje se negira postojanje ove bolesti, učinkovitost vakcine, vještački nastanak pandemije za smanjenje populacije..

Tako je na Fejsbuku podijeljen  polusatni video američkog ljekara Vladimira Zelenka koji je preko video poziva govorio ispred Izraelskog  Rabinskog suda  i gdje je iznio brojne neutemeljenje tvrdne u vezi vakcina za koje smatra da nema potrebe da se koriste.

 Na linku na kome je podijeljen video snimak  ispod  njega piše da je Zelenko  osmislio poznati „Zelenkov protokol“ za ambulantno liječenje  koji uključuje hidroksiklorokin,cink i sumamed,  a u predstavljanju ovog ljekara jedan od predstavnika Rabinskog suda  ukazuje da je Zelenko osmislio „čuveni“ protokol.

Nema dokaza da je liječio Trampa

Zelenko je  na početku obraćanja  kazao da je njegov tim  izliječio 6.000 pacijenata obučio na stotine ljekara koji sada uče svoje studente, te da su svi skupa izliječili milione pacijenata.

„ Jedan od mojih pacijenata je bio predsjenik Donald Tramp“, rekao je, između ostalog, Zelenko.

Za tvrdnje o svom timu, broju ljudi koje su izliječili i da je liječio bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa na internetu nije ponudio nijedan dokaz, niti se pretragom interneta može doći  do informacije koja bi dokazala njegovu priču.

 O njemu je prošle godine pisao New York Times (NYT) da je kao porodični ljekar razvio metod liječenja oboljelih od korone kombinacijom  korišćenje hidroksihlorohina, cinka i azitromicina( stručni naziv sumamed) i da je Zelenko tvrdio da je 100 odsto tih pacijenata preživjelo bez hospitalizacije i  ventilatora.

Ovaj list je prenio da je Foks News njegovu teoriju snažno promovisao  uporedo sa tvrdnajma Trampa o hidroksihlorohina, kao i da je kobinacija hidroksihlorohina sa sumamedom  dovela do nuspojava  ako doziranje nije bilo uz nadzor stručnog osoblja.

NYT  u tekstu ne nudi informaciju da je „Zelenkov protokol“ priznat od zdravstvenih vlasti,niti  o tome postoji neki dokaz na internetu.

Ljekar u svom izlaganju pred Rabinskim sudom  navodi da su tri rizika od vakcina- akutni, podakutni i dugoročni,  te da se akutni rizik odnosi na period od tri mjeseca do ubrizgavanja kada se mogu stvoriti  krvni ugrušci  koji nastaju tako što se nakon vakcine stvori u tijelu spajk protein  i kada krvne stanice prolaze  kroz njih one se oštećuju i stvaraju se krvni ugrušci.

„Ako se to desi u srcu nastaje srčani, a ako se desi u mozgu nastaje moždani udar“, kaže Zelenoko, koji  se  u izlagađnju  kaže da je istraživanje Instituta Salk pokazalo da kada  tijelo nakon vakcine postaje  fabrika za proizvodnju spajk proteina.

Krvni ugrušci rijetkost

 Evropska agencija za ljekove EMA  je ranije objavila da je moguće da postoji veza između stvaranja krvnih ugrušaka i vakcine AstraZeneka, ali i da do toga dolazi izuzetno rijetko i da je korist od vakcine veća od opasnosti.

AFP je  utvrdio da je neistinita tvrdnja da je Institut Salk  istraživao uticaj  spajk proteina iz virusa  koji uzrokuje  koronu na oštećenja ljudskog organizma  i da će ta šteta nastati i kada se vakcina primi.Istraživanje se odnosilo na uticaj ovog proteina tokom bolesti. 

Za drugi akutni problem koji navodno vakcine izaziva prema mišljenju Zelenka je miokardis ( upala srca kod mladih osoba) , a treći je rast stope pobačaja kod žena u prvom  tromjesečju trudnoće sa 10 na 80 odsto što je navodno  dokazala jedna studija.

 Da vakcine ne povećavaju rizik od pobačaja trudnoće utvrdile su kolege iz Istinomjera.

Rađena su klinička ispitivanja za vakcine nad ljudima

Zelenko tvrdi da  su vakcine ispitane na životinjama i da je veliki broj njih uginuo, dok na ljudima nijesu ispitane.

Neisitnite su tvrdnje  da nije bilo kličničkih ispitivanja nad ljudima  vakcine protiv koronavirusa o čemu smo ranije pisali.

Kolege iz  bosanskog portala Raskrinkavanje koje su analizirale ovu objavu su utvrdile da  je o ispitivanju vakcina protiv Covid-19 na životinjama detaljnije pisala Jelena Kalinić, naučna novinarka i biologinja, u članku za Glas Amerike (Voice of America) u januaru 2021. godine. Tek nakon ispitivanja na životinjama, vakcine se testiraju na ljudima.

Vakcine ne utiču na plodnosti i ne izazivaju kancer

Zelenko za dugoročne posledice vakcinacije navodi to što vakcina protiv Covid-19  utiče na plodnost, oštećuje funkciju jajnika i smanjuje broj spermatozoida. Da vakcine ne utiču na plodnost žena i muškaraca pisali smo ranije.

On tvrdi da vakcina poveća učestalost autoimmune bolesti o čemu smo već pisali da nije istina, kao i da je izašla studija koja govori da vakcina povećava rizik od raka, ne navodeći o kojoj je studiji riječ. Međutim, kako objašnjava portal New.cancerconnect.com nijedna od vakcina ne mijenja DNK, pa stoga ne može izazvati rak, kao i da prema studiji koju je u junu ove godine objavio JAMA Oncology Fajzerova vakcina pruža efikasan imunološki odgovor i bezbjedna je za ljude koji se podvrgavaju liječenju određenih vrsta raka.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest jer nije tačno da je Zelenko liječio Donalda Trampa, da je izliječio “zelenkovim protokolom” 6.000 ljudi,da vakcine nijesu učinkovite, da povećavaju rizik od pobačaja I izazivaju neplodnost. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Zbog tvrdnji da se ljekari cenzurišu, da su vakcine biološko oružje I da je zavjerenički plan spreman 20 godina objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Treća ocjena je manipulisanje činjenicama,  jer su krvni ugrušci i miokarditis  rijetke pojave koja nastaju nakon vakcinacije, kao i što se istraživanje Institut Salk odnosi nauticaj spajk proteina tokom bolesti,a ne nakon vakcinacije. Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.