“Uzevši u obzir da su se naše fejsbuk stranice našle na meti fejsbuk administratora, zbog vijesti koje prenosimo, a tiču se trenutne ukrajinske krize, obavještavamo čitaoce portala da ćemo vijesti o situaciji u Ukrajini od sada prenositi isključivo na našem portalu i našoj telegram grupi”.

Ovako je jedan od medija u Crnoj Gori obavijestio svoje čitaoce da je “na meti” “zbog vijesti” iz Ukrajine.

Isti medij više puta je objavio da je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski pobjegao iz svoje zemlje. Objavio je i da je fotografija žene ranjene u granatiranju podmetanje zapada, da se nesretna gospođa našla pri eksploziji plinske boce, a ne ruske granate.

Objavili su i da je novinar CNN-a dvaput umra. Niti je novinar, niti je umirao. Objavili su da predsjednik Crne Gore i ministarka odbrane šalju 120 vojnika u Ukrajinu. Niti su ih poslali niti imaju zakonsko pravo i mogućnost da ih pošalju.

Drugi su pisali da “plaćene uhode pokušavaju da ih ugase”.

Pisali su, isti ti, u više navrata da je Zelenski pobjegao iz Ukrajine. Pisali su i da “Zapadna medijska fabrika laži radi punom parom kao 90ih i da se mrtvi u Ukrajini dižu ispred kamere”. To su potkrijepili snimkom performansa u Beču.  

Mojoj generaciji je ovo treći put da nam se rat odvija pred očima. Oči su, na sreću, i ovoga puta uprte u ekran, a ne u cijev puške.

Ipak, i sa ekrana, džepnog ili zidnog, dolazi rat u čijem smo središtu. Ovoga puta to je rat lažima jer je ovo prvi evropski, moderni, rat gdje svako može biti i reporter i lažov.

Jedni “iseljavaju” Zelenskog, krvave glave predstavljaju kao propaganda zapada, drugi pišu o misterioznom “Duhu Kijeva” koji obara ruske avione, mažu nas da je prva ukrajinska pilotkinja stradala u borbi protiv Rusa…

Na meti su građani Ukrajine. I mi sa ekranima u džepovima i na zidovima, sa kojih bukvalno svako može da nas slaže.

Autor: Darvin Murić, glavni urednik portala Raskrinkavanje.me

In this article