“Odbrojavajmo zajedno” do zaustavljanja pretpopisne kampanje 

531

Dok čekamo da li će i kada u praksi zaživjeti Sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva kojim su se političke partije i Vijeća manje brojnih naroda obavezali da, između ostalog, neće ni na jedan način voditi pretpopisne kampanje i uticati na rezultate popisa, u medijima – domaćim i regionalnim imamo priliku da svjedočimo da se dezinformaciona i parapolitička kampanja nastavljaju. 

Nastavljaju se apokaliptična predviđanja, pa hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol popis vidi kao “posljednji čin u faktičnom ukidanju crnogorske nacije i pretvaranju ove zemlje u još jednu rusku guberniju”. A kako kaže, loše je i da budemo lišeni nacionalnog predznaka jer bi tako “postali hibridna tvorevina u kojoj bi rusko-srpska osovina gradila Bjelorusiju u malom”.  

Ko je pratio emisiju “Srbija na vezi” na RTS-u mogao je čuti da su građani Crne Gore od 1945. “utucavani da nijesu Srbi, pa su kod nekih od njih i dalje prisutni mimikrija, bježanje u regionalne identitete i prihvatanje tzv. crnogorske nacije zbog hoda manjeg otpora”. Srpski istoričar Aleksandar Raković zato kaže da treba ohrabriti “izvestan broj građana, koji su svesni da su Srbi, ali nisu u stanju da iskažu da su srpske nacionalnosti” da se tako i izjasne.  

Istorijskih osvrta ne fali ni u crnogorskim medijima, pa u pojedinim autorskim tekstovima “zvučnih” naslova poput “Popisni urlik povampirenih Montenegrina”, možete pročitati da su svi popisi stanovništva od 1945. pa do dana danas falsifikati – “a sve sa jednim ciljem da se napravi evroatlantski suncobran sa montenegrijskom nacijom rimskog konkordata i papom na čelu SPC”.   

U drugim, situacija je kristalno jasna – “popis je administrativna priprema aneksije Crne Gore”. 

Kada su u pitanju dezinformacije, po ko zna koji put morali smo da ponovimo da se 1909. godine nije izjašnjavalo o nacionalnosti, upozorili smo građane/ke da se ono što kažu popisivaču može koristiti isključivo za statistiku, objasnili da popisnice ne sadrže serijske brojeve, ukazali na pristrasno izvještavanje o bojkotu popisa i ulozi nevladinog sektora …  

Za svima njima ne zaostaju ni društvene mreže, odnosno profili koji po sistemu “tu smo kad zaškripi” priskoče u pomoć da što više ljudi vidi recimo rezultate istraživanja o tome kako će se građani/ke nacionalno izjasniti na predstojećem popisu. Dobro, to što ne znamo ko je i kada sproveo navedeno istraživanje, na kom uzorku, za čije potrebe, koja je metodologija korišćena i nije bitno – bitno je da je prvi prvi, a drugi nije prvi jer već imamo prvoga.  

Ovog puta, biramo i medijskog pobjednika našeg ostvrta kada je u pitanju kampanja uticanja na građane/ke uoči predstojećeg popisa stanovništva – to je svakako portal IN4S koji, uz svakodnevno objavljivanje različitih sugestivnih i pristrasnih naslova, članaka i postera bukvalno “križa” datume i poziva nas da “odbrojavamo zajedno” dok popisivač ne zakuca na naša vrata.  

In this article