Rambo Amadeus u borbi protiv dezinformacija

825

Poznati hercegnovski umjetnik, Rambo Amadeus, izbacio je novi hit – pjesmu „Platiš 1, dobiješ 2, puta 3“, pišu Vikend novine.

Kako navodi Rambo, motive i inspiraciju za pisanje ovog teksta našao je u poplavi dezinformacija koje dominiraju internetom i društvenim mrežama pretvarajući ljudima svijest u deponiju idiotarija. On dodaje:

”Nadriljekari, proroci, gatare, stručnjaci za numerologiju i astrologiju – kao najbudalastiji primeri širenja dezonformacija zapravo su najzgodniji da se ovaj fenomen parodira i kritikuje, pa sam u tu svrhu i obukao kostim prosječnog proroka, nadriljekara, bijelog maga ili kako već sami sebe nazivaju ti bezočni prevaranti, koji tako perfidno zloupotrebljavaju ljudsku naivnu prirodu svojim “mambo jambo” fazonima. Broj ljudi koji misli da je zemlja ravna ploča drastično je porastao pojavom društvenih mreža, koje su omogućile baš svima da pišu, razglabaju,javno tumače stvarnost i postavljaju razne teoriije zavjere. Odlučio sam da sada, kada se epidemiji korone vidi kraj, objavim pjesmu, preneraženo gledajući polemike po društvenim mrežama o pandemiji virusa, načinima liječenja, razlozima nastajanja pandemije, pratećim zavjerama. Djeluje kao da je dobar dio populacije poptuno izgubio kompas i razum – ne znajući više kome da vjeruju, skromno zlanje i klizava logika samo pomažu u tom proklizavanju.

Rambo je pozvao građane da provjeravaju informacije koje im se plasiraju putem medija i ne vjeruju svemu što pročitaju:

,,Dakle – nemam običaj da kritikujem u prazno – bez predloženog rješenja. Uvijek, kad pročitate na društvenoj mreži neku vijest – prvo pogledajte odakle je prenešena. Brzo će postati jasno koji izvori su od povjerenja – s obzirom da su u manjini. Nije loše pratiti lokalne sajtove pod zajedničkim imenom “raskrinkavanje“ dosta solidno prepoznaju i demontiraju svaku “ fake news” koja dominira internetom.”

Posluštajte novi hit Ramba Amadeusa: