Kao i tokom prethodnih izbornih ciklusa u Crnoj Gori i ovog puta imamo priliku da čitamo senzacionalističke naslove koji dolaze iz domaće i regionalne kuhinje. Do sada imamo svega jednu potvrđenu predsjedničku kandidaturu, ali mnogi se pitaju – ko će biti kandidat Demokratske partije socijalista (DPS). Licitira se imenima aktuelnog predsjednika, Mila Đukanovića, kao i potpredsjednika partije, Ivana Vukovića.  

Ipak, pojedini portali, poput Srbija danas, tvrde da to neće biti Đukanović, ne samo to – Srbija danas tvrdi i da je Đukanović pobjegao iz Crne Gore.

“CRNOGORSKI MEDIJI PIŠU – MILO POBEGAO IZ CRNE GORE? Ostavio DPS na cedilu! Vreme curi, konačno shvatio da mu je došao KRAJ”, naslov je članka objavljenog u ovom mediju.

Pomenuti portal se poziva na pisanje crnogorskog portala Borba, međutim u tekstu i naslovnoj konstrukciji Borbe se u ni jednom dijelu ne navodi izričito informacija da je Đukanović pobjegao iz zemlje.

Ono što Borba navodi je sljedeće:

“Kako portal Borba saznaje iz pouzdanih izvora bliskih vrhu DPS-a, Milo Đukanović je nastavio da ignoriše funkcionere i rukovodstvo DPS-a, pa je danima van zemlje i ne ostvaruje sa njima bilo kakvu komunikaciju.”

Borba dalje elaborira o tome kako je brat predsjednika, Aco, već “pobjegao” u Luksemburg.

“Da li i stariji Đukanović priprema teren za bjekstvo iz države i trenutno sklanjanje na neku daleku destinaciju ostaje da vidimo u vremenu pred nama, ali je više nego očigledno da ga više neće biti na odgovornim državnim funkcijama, te da nije imao hrabrosti da izađe na crtu kandidatima demokratskih snaga.” 

Tekst Borbe objavljen je 13. februara, onaj na portalu Srbija danas – 16. februara. 

Iako je prije svega tri dana Borba objavila da je Đukanović danima van Crne Gore da “ignoriše funkcionere i rukovodstvo DPS-a”, te “da ih je ostavio na cjedilu”, isti portal danas je objavio informaciju će Đukanović biti kandidat DPS-a, te da je “prethodne večeri obavio razgovor sa nekim svojim saradnicima i predočio im da ne isključuje mogućnost da on ipak bude kandidat DPS-a jer sve ankete govore da svaki drugi kandidat te partije gubi ubjedljivo na izborima”. U ovom tekstu nema informacija o tome da Đukanović nije u zemlji. 

Gdje je Đukanović? 

Posljednje Đukanovićevo pojavljivanje u javnosti dogodilo se 10. februara, tri dana prije nego je Borba navela da on danima nije u Crnoj Gori, kada se upisao u knjigu žalosti u ambasadi Turske.  

Iz kabineta predsjednika za Raskrinkavanje je saopšteno:  

“Predsjednik je od 10. februara sve vrijeme tu i obavlja redovne aktivnosti na poslu.” 

Iz kabineta nam je saopšteno i da predsjednik sjutra, 17. februara, putuje za Minhen gdje će učestvovati na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.  

Ovo nije prvi put da mediji pišu o navodnom bijegu Đukanovića. Slično smo čitali 2015, zatim prije i nakon parlamentarnih izbora 2020, pa čak i krajem 2022

Kandidatura 

DPS je trebalo 16. februara da predstavi kandidata za predsjednika, kao što je najavio potpredsjednik partije Vuković. On je rekao da su u igri tri-četiri imena, među kojima i Đukanovićevo. Vijesti pišu da su u opticaju ili Đukanović – ili Vuković. Antena M piše da je predstavljanje kandidata odloženo za početak naredne sedmice, kada se Đukanović vrati iz Minhena. 

 
Objave portala Srbija Danas, kao i Borbe koja je izvor ove informacije, dobijaju ocjenu lažna vijest zbog tvrdnji da Đukanović danima nije u zemlji. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Objava portala Srbija Danas dobija i ocjenu “Klikbejt”. Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article