Borbe u Ukrajini se nastavljaju, a sa njima i dezinformacije o navodnoj direktnoj umiješanosti zapadnih sila u rat. Raskrinkavanje je već pisalo o tome da komandati NATO snaga nijesu na terenu. Međutim, slični navodi ponovo su dospjeli u žižu javnosti.  

Ruski mediji su prenijeli informaciju da je u Ukrajini uništen njemački tenk Leopard, te da se u njemu nalazila posada Bundesvera – pripadnika oružanih snaga Njemačke. Ta vijest stigla je i do našeg regiona, pa su mediji prenijeli naslov:  
 

POSLALI IH KOD SVOJIH DEDOVA! RUSI UNIŠTILI TENK LEOPARD pa SHVATILI DA SU UNUTRA NEMAČKI VOJNICI!!! 

U tekstu se, između ostalog navodi:  

“Moskva takođe ističe da je primećen, a zatim i uništen tenk „leopard“, u kojem su se nalazili pripadnici Oružanih snaga Nemačke, odnosno, Bundesvera.   

Kako je za „RIA Novosti“ izjavio jedan anonimni komandant obaveštajne jedinice ruske vojske, nakon gađanja tenka, ruski vojnici su mu prišli i videli da je jedan vojnik ipak preživeo. On im se obratio na nemačkom i zamolio ih da ga ne ubiju. Nemac je otkrio i da svi koji su bili u tenku, uključujući i njega, nisu plaćenici, već vojnici zvanične nemačke armije i da svi dolaze iz iste čete.  

Na kraju, nemački vojnik takođe je preminuo od zadobijenih rana, a pred smrt je izrazio žaljenje što se uputio na front, jer ima dete i ženu, koje jako voli.” 

Ovim tvrdnjama bavili su se njemački mediji. DW i kolege iz Correctiv-a, navode demanti njemačkog ministarstva odbrane iz kojeg je jasno poručeno – da vojnici Bundesvera nijesu raspoređeni u Ukrajini. Correctiv dalje piše o uredbama Bundesvera, čije operacije na strani bi morao da odobri i Bundestag – njemački federalni parlament, što do sad nije učinjeno. 

Povod za spornu informaciju mogao bi biti taj što njemačka snabdijeva Ukrajinu tenkovima Leopard.  

S obzirom na to da nema dokaza da su u Ukrajini poginuli njemački vojnici, osim tvrdnji ruskih medija, da tenk jeste uništen, ali da nije poznato ko je njemu bio, ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article