Cetinjska bolnica nije testirala Amfilohija pod lažnim imenom

1672

Izvještavanje dijela medija o epidemiji koronavirusa karakteriše objavljivanje serije neprovjerenih i netačnih informacija, lažnih vijesti, širenje raznih teorija zavjera koje su se ticale vakcinacije, broja zaraženih, „provjerenih“ načina i medikamenata za liječenje Covida-19 i slične manipulacije.

Niz svakodnevnih medijskih manipulacija na ovu temu ovoga puta nastavio je portal Aktuelno.me koji je objavio tvrdnju  da crnogorske zdravstvene ustanove navodno dozvoljavaju testiranje na koronavirus pod lažnim imenom.

naslov je teksta objavljenog na pomenutom portalu koji je izazvao veliku pažnju javnosti i drugih medija.

U tekstu se navodi:

U tekstu se dodaje:

Isti portal dan ranije objavio je informaciju da je Amfilohije pozitivan na koronavirus, nakon čega su reagovali iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) navodeći da je riječ o „netačnom pisanju pojedinih medija“, a Amfilohije je u video poruci  kazao da je dobrog zdravstvenog stanja.

Informaciju da je Amfilohije Radović testiran, kao i da je to učinjeno pod lažnim imenom, demantovali su iz cetinjske Opšte bolnice “Danilo Prvi”.

Iz cetinjske bolnice su naveli i da je Radoviću pružena zdravstvena zaštita, da je doktorka konstatovala da se radi o prehladi, odnosno običnom bronhitisu, te da je uzela krv za laboratorijske analize koje su urađene u laboratoriji cetinjske bolnice na ime Risto Radović. Doktorka koja je obavila pregled saopštila je i da je imala namjeru da uradi RTG pluća i bris na Covid-19 zbog aktuelne epidemiološke situacije, ali da je Amfilohije odbio pomenute pretrage smatrajući da za to još nema potrebe.

Tvrdnje koje se iznose u tekstu portala Aktuelno a tiču se navoda da je Amfilohije “pobjegao iz samoizolacije” ocijenili smo kao netačne jer se iz saopštenja cetinjske bolnice može zaključiti da samoizolacija ovom pacijentu nije ni određena.

Portal Aktuelno.me objavio je demanti cetinjske bolnice, ali je kao “udarna” na portalu i dalje ostala objava u kojoj su iznijete netačne informacije, a koja u sebi ne sadrži naknadno saopštenje bolnice niti link koji vodi ka tekstu u kojem je bolnica Danilo I demantovala ove tvrdnje.

*Početna strana portala, 04.10.2020. 20.00h

S obzirom na činjenicu da je zdravstvena ustanova sa Cetinja potvrdila da je Amfilohije Radović pregledan pod svojim zvančnim imenom, Risto Radović, i da je urađena laboratorijska analiza krvi, ali i da nije testiran na Covid19, objavu portala Aktuelno ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Aktuelno.me: Dezinformacija