Cetinjska bolnica nije testirala Amfilohija pod lažnim imenom

Izvještavanje dijela medija o epidemiji koronavirusa karakteriše objavljivanje serije neprovjerenih i netačnih informacija, lažnih vijesti, širenje raznih teorija zavjera koje su se ticale vakcinacije, broja zaraženih, „provjerenih“ načina i medikamenata za liječenje Covida-19 i slične manipulacije. Niz svakodnevnih medijskih manipulacija na ovu temu ovoga puta nastavio je portal Aktuelno.me koji je objavio tvrdnju  da crnogorske …

473

Izvještavanje dijela medija o epidemiji koronavirusa karakteriše objavljivanje serije neprovjerenih i netačnih informacija, lažnih vijesti, širenje raznih teorija zavjera koje su se ticale vakcinacije, broja zaraženih, „provjerenih“ načina i medikamenata za liječenje Covida-19 i slične manipulacije.

Niz svakodnevnih medijskih manipulacija na ovu temu ovoga puta nastavio je portal Aktuelno.me koji je objavio tvrdnju  da crnogorske zdravstvene ustanove navodno dozvoljavaju testiranje na koronavirus pod lažnim imenom.“SPC zataškava skandal: Amfilohije se testirao pod lažnim imenom, krijući pio “Lebel” i pobjegao iz samoizolacije da širi zarazu!”

naslov je teksta objavljenog na pomenutom portalu koji je izazvao veliku pažnju javnosti i drugih medija.

U tekstu se navodi:“Kako saznaje portal Aktuelno mitropolit SPC i njegova organizacija ne samo da prećutkuju da je Amfilohije pozitivan na koronavirus, već prećutkuju i da se testirao na kovid pod lažnim imenom (koje je poznato portalu Aktuelno)! Testiranje pod lažnim imenom u bolnici Danilo Prvi na Cetinju srpskom vladiki, kako saznajemo iz veoma pouzdanih izvora, omogućila je direktorica ove ustanove Sonja Radojičić”.

U tekstu se dodaje:„Sve je bilo unaprijed organizovano, Amfilohije je testiran pod lažnim imenom i nakon što su rezultati pokazali da je pozitivan na kovid, doktori su mu naredili strogu petnaestodnevnu izolaciju i strogo podvukli da ne izlazi iz kelije u Cetinjskom manastiru da sebe i druge ne bi dovodio u opasnost’, rekao je naš sagovorrnik.“

Isti portal dan ranije objavio je informaciju da je Amfilohije pozitivan na koronavirus, nakon čega su reagovali iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) navodeći da je riječ o „netačnom pisanju pojedinih medija“, a Amfilohije je u video poruci  kazao da je dobrog zdravstvenog stanja.

Informaciju da je Amfilohije Radović testiran, kao i da je to učinjeno pod lažnim imenom, demantovali su iz cetinjske Opšte bolnice “Danilo Prvi”.“(…) Izričito tvrdim da test na COVID 19 nije uzet od osoblja cetinjske Bolnice, a posebno tvrdim da niko od nas ne bi uradio i poslao test pod tuđim imenom. Jako mi je žao što se na ovaj način pominje cetinjska Bolnica, direktorica naše ustanove i mi kao zdravstveni radnici, koji krajnje odgovorno, profesionalno i savjesno obavljaju svoj pretežak posao”, saopštila je dr Nataša Jušković, internista-gastroenterolog, a prenio portal CdM.

Iz cetinjske bolnice su naveli i da je Radoviću pružena zdravstvena zaštita, da je doktorka konstatovala da se radi o prehladi, odnosno običnom bronhitisu, te da je uzela krv za laboratorijske analize koje su urađene u laboratoriji cetinjske bolnice na ime Risto Radović. Doktorka koja je obavila pregled saopštila je i da je imala namjeru da uradi RTG pluća i bris na Covid-19 zbog aktuelne epidemiološke situacije, ali da je Amfilohije odbio pomenute pretrage smatrajući da za to još nema potrebe.

Tvrdnje koje se iznose u tekstu portala Aktuelno a tiču se navoda da je Amfilohije “pobjegao iz samoizolacije” ocijenili smo kao netačne jer se iz saopštenja cetinjske bolnice može zaključiti da samoizolacija ovom pacijentu nije ni određena.

Portal Aktuelno.me objavio je demanti cetinjske bolnice, ali je kao “udarna” na portalu i dalje ostala objava u kojoj su iznijete netačne informacije, a koja u sebi ne sadrži naknadno saopštenje bolnice niti link koji vodi ka tekstu u kojem je bolnica Danilo I demantovala ove tvrdnje.

*Početna strana portala, 04.10.2020. 20.00h

S obzirom na činjenicu da je zdravstvena ustanova sa Cetinja potvrdila da je Amfilohije Radović pregledan pod svojim zvančnim imenom, Risto Radović, i da je urađena laboratorijska analiza krvi, ali i da nije testiran na Covid19, objavu portala Aktuelno ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Aktuelno.me: Dezinformacija

Autor:

Jelena Popović

Objavljeno:

05/10/2020

Ocjena:

Dezinformacija