Koliko puta vam se dogodilo da čujete neku pjesmu i ne možete da je izbacite iz glave, ma koliko se trudili? Čak i ako data numera ne prija vašem muzičkom ukusu… Upravo zbog toga, muzika može biti dobar marketinški ili propagandni alat.

Baš takva jedna pjesma pojavila se s kraja ‘80-ih godina prošlog vijeka. Pjevljiva i brzog ritma, uz orvelovski video uradak – poziva izvjesnu Keti da ne ide u supermarket jer će biti čipovana i postaće rob.

Ta pjesma osvanula je na Fejsbuku, uz prateći opis:

MUZIČKI spot ili’ti PESMA iz davne 1985. godine…!!

Sa sve prevodom…!!

SVE su nam pokazali još tada…..!!

PLAN i CILj……..sistem zveri…….

Objava bila aktuelna za vreme PLANdemije….!!

….ima mnogo novih članova i ljudi koji su uvideli na svojim ili tuđim greškama da nije sve kako se priča na TV-u…

….da se mnogo laže i manipuliše i postali su tragači za istinom…. …..ima mnogo takvih ljudi, što hrabri, pa otuda ova objava…!!

Prije svega, pjesma je objavljena 1989. Djelo je kulta pod nazivom Family international, a koji je bio poznat i pod nazivima Children of God i Family of love. Ova organizacija našla se na radaru FBI-ja, između ostalog, zbog navoda o zlostavljanju djece. Prema svjedočenju žrtava, u pitanju je bio hrišćanski pokret, koji je u jednom momentu okupljao oko 10 hiljada sljedbenika. U njegovim redovima seks je bio primarno učenje, a njemu su bili izloženi i djeca u najranijem dobu, kao i krvni srodnici. Zato je začetnik ideje, David Berg, bio na nišanu kako FBI-ja, tako i Interpola, ali nije dočekao sud jer je umro 1994.

U spotu za pjesmu “Cathy don’t go” prepoznaje se “đavolska” ikonografija u vidu broja 666, o kojem smo već pisali. Takođe, na istu ovu temu smo pisali ranije.

Kako tada, tako i ovog puta, jasno je da “Cathy don’t go” ne predviđa  da se radi o planu, cilju, sistemu zvijeri, ili nečemu četvrtom. U pitanju je samo pjesma zloglasnog kulta, koja dobija novi život, u novom kontekstu. Zbog toga, ova objava dobija ocjene – teorija zavjere i reciklaža.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

In this article