Cvijet Srebrenice nije simbol kojim se Srbi krive za genocid, niti je Đukanović napisao da su Srbi ubili evropsku civilizaciju

Iako je 11. jul datum kada se obilježava godišnjica genocida koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine, ova tema aktuelna je već mjesecima unazad, a razlog tome su i dešavanja u crnogorskom parlamentu kada je izglasana Rezolucija o genocidu.

502

Iako je 11. jul datum kada se obilježava godišnjica genocida koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine, ova tema aktuelna je već mjesecima unazad, a razlog tome su i dešavanja u crnogorskom parlamentu kada je izglasana Rezolucija o genocidu.

Opšte je poznato da je prošlomjesečno izglasavanje Rezolucije od strane poslanika u Skupštini Crne Gore izazvalo dosta polemike, a svjedočili smo naletu lažnih vijesti i dezinformacija u srpskim tabloidima.

Kratak predah u širenju ovakvih natpisa prekinut je juče, kada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari obilježeno 26. godina od zločina, a događaju je prisustvovala nikad brojnija crnogorska delegacija.

Posebnu pažnju medija u regionu privukao je dolazak predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, kojem su Majke Srebrenice uručile „Cvijet Srebrenice“.

Pored Bosanskih, o dolasku Đukanovića pisali su i portali u Srbiji, međutim na potpuno drugačiji način.„CRN OBRAZ MILA ĐUKANOVIĆA Okitio se simbolom kojim se Srbi krive za genocid, a onda napisao šokantnu poruku! Uporedio Srebrenicu sa Holokaustom“, naslov je portala Alo.rs.

Đukanovićev odlazak u Srebrenicu osudio je i portal Novosti.rs, a njihov naslov glasi:„SRAMNE RIJEČI MILA ĐUKANOVIĆA: Srebrenicu uporedio sa Holokaustom, Srbe optužio da su ubili evropsku civilizaciju.“

Skoro identičan sadržaj imamo priliku da vidimo i na portalu Objektiv.rs.

Portal Rebulika na sebi svojstven način izvještavao je o pomenutom događaju.„MILO UPOREDIO SREBRENICU I HOLOKAUST! Bedo crnogorska, đe ti je obraz: Okitio se simbolom kojim se Srbi krive za genocid, a onda napisao ŠOKANTNU PORUKU!“, naslov je njihovog članka.

Ovakvi natpisi nisu ništa novo kada su u pitanju pomenuti mediji, a ono što je zajedničko za ove tekstove jeste tvrdnja da je „Cvijet Srebrenice“ koji je primio Đukanović, zapravo simbol kojim se Srbi krive za genocid, a tu su i navodi da je crnogorski predsjednik optužio Srbe da su ubili evropsku civilizaciju.

O poruci koju je Milo Đukanović prilikom obilježavanja 26 godina od genocida, napisao u knjizi žalosti, izvijestili su mediji u Bosni i Hercegovini, a poruku su, između ostali u cijelosti prenijeli Avaz.ba i Oslobođenje kao i direktor Memorijalnog centra u Srebrenici, Emir Suljagić.“Klanjam se sjenima žrtava Srebrenice. U Potočarima riječi gube na značaju, jer je ovdje balkanska istorija progovorila svojim najstrašnijim krikom. Pola vijeka nakon Holokausta, ovdje je još jednom ubijena evropska civilizacija. Ostaje nam jedino da s neizmjernom tugom čuvamo sjećanja na nevine žrtve genocida i da žalimo što smo savremenici najvećeg zločina u Evropi nakon 2. svjetskog rata. To nas obavezuje da ne dozvolimo reviziju istine o velikom srebreničkom stradanju. Mir njihovim dušama. Da se nikad ne ponovi. Milo Đukanović“, napisao je crnogorski predsjednik.

Ono što jasno proizilazi iz ove poruke, jeste zaključak da se nigdje srpski narod ne optužuje da je „ubio evropsku civilizaciju“.

Na natpise tabloida u Srbiji o ovom događaju, osvrnuo se i bosanski poratal RadioSarajevo.ba.

„Cvijet Srebrenice koje Majke Srebrenice simbolično poklanjaju svim zvaničnicima koji pristižu u Potočare (kao što je to bio slučaj i sa Vučićem kojem je Cvijet Srebrenice na rever zakačila rahmetli Hatidža Mehmedović, kada je nastala jedna od nezaboravnih fotografija), nazvali su odličjem koje simbolizuje da su Srbi genocidni narod“, navodi se u njihovom članku.

Treba podsjetiti i činjenicu da je „Cvijet Srebrenice“, koji je svojevremeno nosio i aktuelni predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, neslužbeni simbol u znak sjećanja na žrtve genocida koji se dogodio u Srebrenici.„Cvijet su osmislile žene iz udruženja “Gračaničko keranje”, a prvi put je javnosti predstavljen u julu 2010. godine. Upravo nošenjem ovog cvijeta, ljudi širom Bosne i Hercegovine šalju poruku da genocid neće zaboraviti“, navodi bosanski N1, koji objašnjava značenje ovog simbola.

Imajući u vidu objavljenu fotografiju pisma Đukanovića u kojem se nigdje ne može naći sporna tvrdnja, da su „Srbi ubili evropsku civilizaciju“, kao i činjenicu da „Cvijet Srebrenice“ nije simbol kojim se Srbi krive za genocid, već simbol sjećanja na žrtve, tekstove sa portala Alo, Novosti, Objektiv i Republika ocjenjujemo kao manipuisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Tekstovi dobijaju i ocjenu Klikbejt, iz razloga što se izjava Đukanovića koju su u cijelosti prenijeli, ne poklapa sa spornim tvrdnjama koje stoje u naslovima.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

___

Edit: 19.07.2021.

Portal Alo objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

12/07/2021

Ocjena:

Klikbejt, Manipulisanje činjenicama