Moć vještačke inteligencije: Lažna fotografija Džulijana Asanža 

922

Jedan od najpoznatijih zviždača na svijetu, Džulijan Asanž, trenutno je u zatvoru u Londonu i prijeti mu izručenje u SAD zbog curenja povjerljivih dokumenata. O njemu je proteklih godina već dovoljno rečeno, a sada je u žiži svjetske javnosti zbog fotografije koja je postala viralna.  

Društvenim mrežama kruži fotografija na kojoj se može vidjeti Asanž, u dosta lošem stanju, takoreći – izgleda izmučeno. Fotografija odaje utisak da je nastala u zatvoru.  

Neki korisnici društvenih mreža, između ostalog, prokomentarisali su: (1, 2, 3, 4

Ovako izgleda danas najhrabriji i najhumaniji čovek 21-og veka! Asanž! 

Da, on umire, daleko od očiju javnosti, u agoniji lagane smrti već godinama ..  

PUTUJ, DOBRI ČOVEČE! 

Fotografija nastala uz pomoć AI 

AI (Artificial Intelligence), odnosno vještačka inteligencija, sve više je prisutna u svakodnevnom životu, pa smo do sada mogli vidjeti modifikovane fotografije pape Franja, Donalda TrampaVladimira Putina. Isti je slučaj i sa fotografijom “izmučenog” Asanža.  

To je za njemački BildAP potvrdio njen autor, tviteraš pod pseudonimom The Errant Friend. On/a kaže: 

“Moja namjera je bila da napravim fotografiju zasnovanu na dokumentovanim dešavanjima oko Džulijana. Nakon hapšenja, u suštini mu je zabranjeno pojavljivanje u javnosti, uključujući i na sopstvenim suđenjima. To znači da javnost nije u mogućnosti da svjedoči šta mu je učinjeno, ali postoje dokazi o njegovom psihičkom i fizičkom padu. Tražio sam, kroz ovu fotografiju, da stvorim nešto što dovodi ljude u moralnu dilemu. Šta javnost radi kada može aktivno da vidi to stanje…” 

The Errand Friend je potvrdio/la da je koristio program Midjourney, koji je korišćen i kod drugih montaža poznatih ličnosti.  

Kako je fotografija “izmučenog” Asanža postala viralna, a mnogi u nju povjerovali, fekt-čeking timovi kao što su Full Fact , kolege iz Faktografa i portala Raskrinkavanje.ba brzo su objasnili o čemu se radi.  

Kako sada stvari stoje, a na šta upozoravaju i svjetski stručnjaci, sličnim stvarima ćemo se sve više baviti, jer AI raste i razvija se iz dana u dan.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article