HPV postoji, vakcinacija nije “apsurdna” već prijeko potrebna  

109

Neprovjerene informacije i teorije zavjere o vakcinama svakodnevno kruže društvenim mrežama, a jedna od vakcina o kojoj se grade neistine je i vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji izaziva rak grlića materice. 

Na Fejsbuku (arhivirano ovdje) je nedavno podijeljen video snimak u trajanju od 18 minuta u kom izvjesna doktorka Samanta Bejli sa Novog Zelanda iznosi tvrdnju da humani papiloma virus uopšte ne postoji, te da je stoga vakcinacija potpuno nepotrebna.  

„Ne možete ga uhvatiti preko kože ili seksualnog kontakta jer ga nema,pa kako i zašto se  djeci  i adolescentima  širom svijeta ubrzigava vakcina za nešto što ne postoji… CDC navodi da je HPV najčešće seksulano prenosiva infekcija. Bilo je oko 43 miliona HPV  infekcija  2018.godine među ljudima u kasnim tinejdžerskim i ranim  dvadesetim godinama. Postoji mnogo različitih tipova HPV-a, a neki mogu izazvati različite probleme uključujući  genitalne bradavice i rak, ali postoje i vakcine koje mogu da spriječe pojavu ovih problema. U stvarnosti ne postoji nijedna naučna studija koja pruža bilo kakve direktne dokaze o zaraznim procesima koji se odvijaju između ljudi, stoga otkrivanje bradavice  i raka na zamišljene viruse i zarazu neće pomoći u razumijevanju ovih problema“, kaže između ostalog Bejli. 

Prije svega, Bejli je poznata kao osoba koja je na svom Youtube kanalu iznosila obmanjujuće i neprikladne informacija o pandemiji koronavirusa zbog čega se našla pod istragom tamošnjeg Disciplinskog suda zdravstvenih  radnika. 

Drugo – humani papiloma virus (HPV) postoji. 

I to ne samo jedan, već postoji preko 200 tipova HPV-a.  

“Ovo je grupa virusa koji inficiraju kožu ili različite sluznice (kao npr. u ustima ili grliću materice). Većina infekcija nije opasna, ali određeni tipovi HPV-a mogu izazvati genitalne bradavice i nekoliko vrsta raka od kojih je najvažniji rak grlića materice. Tokom svog života više od 80% ljudi će biti inficirano jednim ili više tipova ovog virusa”, objašnjeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), a više informacija dostupno je i na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). 

Doktorka Bejli iznosi i tvrdnje da ne postoji test za “utvrđivanje statusa HPV osobe”, kao i da je tvrdnja da HPV izaziva rak “apsurdna”. 

Prema objašnjenju  Američkog društva za rak (ACS) postoje različite vrste testova za utvrđivanje HPV-a i to primarni HPV test o papa test, a riječ je o testovima koji se preporučuju kao dio skrininga raka grlića materice. 
 

Prema podacima SZO u 2019. godini HPV je izazvao oko 620.000 slučajeva raka kod žena i 70.000 slučajeva raka kod muškaraca. 

„Rak grlića materice bio je četvrti vodeći uzrok raka i smrti od raka kod žena 2022. godine, sa oko 660 000 novih slučajeva i oko 350 000 smrtnih slučajeva širom svijeta. Rak grlića materice čini preko 90% karcinoma povezanih sa HPV-om kod žena”, navodi SZO. 

Nadovezujući se na prethodno rečene obmanjujuće i netačne tvrdnje Bejli relativizuje i efikasnost vakcine protiv HPV-a. 

HPV vakcina je efiksna i bezbjedna i ujedno jedini način da se izborimo sa poraznom statistikom umiranja od raka o čemo smo ranije pisali detaljno u više navrata ( ovdje ,ovdje, ovdje, ovdje ..) 

Objavu sa Fejsbuka ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.