Kultna američka animirana serija Simpsonovi okarakterisana je u prošlosti kao „proročnička“, jer su neki događaji od svjetskog značaja zaista prethodno prikazani u toj seriji, međutim dezinformatori nerijetko to zloupotrebljavaju za širenje raznih teorija zavjere. Još jednom su u seriji našli objašnjenje za svjetska dešavanja – ovog puta smrt kraljice Elizabete.

Na Fejsbuku se pojavila objava sa kadrovima iz Simpsonovih, praćena sljedećim opisom:

„Nema slučajnosti. Simpsonovi su opet u tomu. Predviđali su datum kraljičine smrti“.

Na isječku iz pomenute serije koji se dijeli na društvenim mrežama prikazana je saobraćajna nesreća porodice Simson – automobil kojim je upravljao Homer udara u kočiju kraljice Elizabete Druge.

Naredna scena prikazuje kraljicu koja izlazi iz kočije, a na unutrašnjosti je vidljiva karta na kojoj je ispisan mjesec septembar i 2022. godina, što dezinformatori pokušavaju nametnuti kao nagovještaj datuma njene smrti.

Ovi kadrovi su dio 317. epizode emitovane 2003. godine, međutim, u toj epizodi, osim saobraćajnog incidenta, nema nagovještaja o kraljičinoj smrti. Takođe, pregledom originalnog snimka epizode evidentno je da nema ispisa na kraljičinoj kočiji na kojem su navedeni datum i godina, što ukazuje da je video na društvenim mrežama editovan.

Informaciju o proročanstvu Simsonovih objavili su i portali Vojvodina uživo i Vesti.rs pod naslovom: Simpsonovi predvideli smrt kraljice Elizabete II

„Još jednom su autori kultne crtane serije Simpsonovi uspeli da šokiraju javnost svojom preciznošću predviđanja. Dok se danas kompletna Velika Britanija pozdravlja i ispraća svoju voljenu kraljicu na poslednje boravište, Simpsonovi su još pre nekoliko godina predvideli datum njene smrti.

Pre nekolko nedelju se na društvenim mrežama pojavio isečak iz epizode Simpsovih koji se bavi danas aktuelnom temom“.

U tekstu pomenutih stranica prikazano je par fotografija kadrova kraljice Elizabete Druge u kovčegu, a na kojem je utisnuto 1926 – 2022. Na tim ilustracijama koje su dostupne na internetu, a zapravo nikada nisu emitovane u seriji, izvorno je prikazan bivši predsjednik Donald Tramp u kovčegu. Obrađene ilustracije su poslužile kao dodatni dokaz za teoriju da su mnogi globalni događaji znanto prije iscenirani.

Fakt-čeking sajt Politifact se takođe bavio analizom sličnih objava na stranom govornom području, a prema njihovim navodima, od šest epizoda u kojima se kraljica Elizabeta pojavila, ni u jednoj nije prikazana njena smrt.

Tim Raskrinkavanje.me je i ranije pisao o zloupotrebi omiljene animirane američke porodice za širenje dezinformacija o ratu u Ukrajini, majmunskim boginjama, dešavanjima u Kanadi.

Zbog činjenica da su video sadržaj i ilustracije editovane i usklađene sa stvarnim datumom smrti kraljice Elizabete, ove objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. Takođe, ocjenjujemo ih kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu „Teorija zavjere“ dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.