Iako se na svijetu dešava toliko stvari koje mogu skrenuti fokus javnosti, na društvenim mrežama, kao i u brojnim medijima dominira – Teksas. Sudeći po velikom broju zapaljivih naslova i priloženih fotografija i video snimaka, u toj državi SAD je opsadno stanje, tenkovi su na ulicama, na pomolu je civilni rat i šta sve ne… O tome je Raskrinkavanje već pisalo.  

Narativ nastavlja da se podgrijava. Na Fejsbuku kruži video za koji se tvrdi da je nastao u Teksasu, a na kojem se mogu vidjeti tenkovi i ostala vozila koja koriste pripadnici nekih bezbjednosnih snaga. (1, 2, 3, 4) Objave prati tekst:  

NAJNOVIJE VIJESTI – Teksas : Uočeno neobično kretanje tenkova teksaških obrambenih snaga 

Postoje glasine da su ti tenkovi u borbenoj pripravnosti kao odgovor na potencijalnu vojnu prisutnost Bidenove administracije u državi Teksas. 

Predsjednik SAD, Džo Bajden, ovih dana ima preča posla od slanja vojske u Teksas, a do toga svakako teško da će doći. Situacija u Teksasu nije toliko napeta, koliko se tvrdi u narativima koji pumpaju situaciju na jugu SAD. U pitanju je pravno-politički spor između vlade savezne države Teksas i federalne vlade oko jurisdikcije za sprječavanje ilegalnih migracija.  

Video na kojem se vide tenkovi, a za koji se tvrdi da je nastao u Teksasu, zapravo potiče iz Čilea. O tome su pisale kolege iz Snopes-a, Maldite, Myth detector-a. Prema njihovom istraživanju, video je nastao u blizini grada Antofagasta, kod jedne fabrike hemikalija. Pritom, video svakako nije aktuelan i nije nastao krajem januara, kada su krenule dezinformacije o Teksasu, kao i same čarke između dvije vlade. Na Tik Toku se može pronaći isti video, koji je na tu mrežu postavljen početkom novembra.  

Iako nije sa sigurnošću moguće reći šta su tenkovi i ostala vozila radila kod Antofagaste u Čileu, Newsweek piše da su se u pustinji nedaleko od grada nedavno odigrale vojne vježbe vojski Čilea i SAD. 

Jedno je sigurno, video nije nastao u Teksasu krajem januara. Zbog toga sporne objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article