Milatovićev lik zloupotrijebljen za onlajn reklame 

1751

U eri digitalne komunikacije i društvenih mreža, onlajn prevare česta su pojava, pa gotovo svakodnevno možete pročitati neku od njih, bilo da se radi o recimo nekoj lažnoj nagradnoj igri, lijeku za bolji vid koji nudi izmišljeni crnogorski ljekar, čudesnom lijeku koji je otkrila “studentica iz Podgorice”…  

Ovog puta, matrica je slična. 

“Crnogorcima će biti isplaćena novčana pomoć u iznosu od 750 evra” – naslov je teskta koji je dostupan na portalu Montenegro-news.com, (linku je moguće pristupiti sa mobilnog telefona, ali ne i sa desktopa), a našao se i na Fejsbuku. (arhivirano ovdje)  

U tekstu se navodi i sljedeće: 

“Od 1. februara 2024. godine Crnogorci će moći primiti novčane isplate od međunarodnog fonda. Vlada Crne Gore, svjesna oštre potrebe za podrškom stanovništvu u teškom ekonomskom okruženju, objavila je dodjelu sredstava za materijalnu pomoć građanima zemlje. Iznos materijalne pomoći za Crnogorce je određen u iznosu od 750 eura i biće podijeljen u posebne isplate u toku 2 mjeseca po 375 eura”.  

Takođe, u tekstu se navodi i da su finansijsku pomoć Crnoj Gori omogućili Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska unija (EU). 

Foto: Screenshot 

Prije svega, autor objave se čak nije pretjerano ni potrudio da informacija djeluje vjerodostojno, pa je pored propusta u vidu gramatičkih grešaka, miješanja ekavice, ijekavice i par riječi na ruskom jeziku, informaciju o odluci Vlade Crne Gore pripisao predsjedniku države, koji ima potpuno drugačije nadležnosti. 

Većina reklama nije “klikabilna” i ne može se pristupiti linku poput one koja je dostupna na YouTube-u, ili vode na sajt na ukrajinskom jeziku koji je posvećen nutricionizmu. 

Foto: Screenshoot
Foto: Screenshoot 

Jasno je da je u pitanju lažna vijest, jer informacija o novčanoj pomoći građanima nije zvanično najavljena, niti se o javnosti uopšte govorilo o ovoj vrsti pomoći. 

Tu informaciju nije moguće pronaći na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore, njihovim zvaničnim kanalima komuniciranja, niti u medijskim izvještajima.  

Plaćeni Google oglasi su u posljednje vrijeme bili “oružje” za kampanju koja je targetirala predsjednika Milatovića.  

Tako su kružile i netačne informacije da neće biti penzija, nakon čega je uslijedila vijest o vanrednom povećanju penzije. 

Interesantno je da otvaranje reklame vodi do ukrajinskog sajta za prodaju igračaka,kao i ukrajinske državljanke čiji identitet nije verifikovan.

Činjenica je da vijest o novčanom izdvajaju Vlade Crne Gore nije tačna, zbog čega objavu ocjenjujemo sa ocjenom lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article