Direktor Fajzera nije nevakcinisan, drugu dozu vakcine primio u martu

1622

Da ista informacija objavljena onda kada je aktuelna i mjesecima kasnije ima sasvim drugačije značenje, znaju i teoretičari zavjere koji šire dezinformacije o vakcini protiv koronavirusa.

 Jedna od takvih dezinformacija objavljena je na Facebooku 5. avgusta.

Uz skrinšot tvita koji je 5. avgusta objavila dopisnica portala Newsmax iz Bijele kuće, ovaj Facebook korisnik piše:

“CEO Pfizera morao je da otkaže planirani put u Izrael je nije u potpunosti vakcinisan ? još jedan PR gdje nas navode da mislimo kako se MORA i kako niko nije izuzet…ahaa“.

Dopisnica portala Newsmax iz Bijele kuće, Emerald Robinson, na Twitteru je 5. avgusta objavila da je izvršni direktor kompanije Fajzer morao otkazati planirano putovanje u Izrael jer nije bio potpuno vakcinisan.

Albert Borla, izvršni direktor Fajzera, zaista jeste otkazao planirani put za Izrael jer nije potpuno vakcinisan, ali se to dogodilo u martu, a ne avgustu, o čemu su tada izvijestili i mediji. Borla je u decembru u jednom intervjuu rekao da će, kao 59-godišnjak, sačekati svoj red da primi vakcinu, nakon što se vakcinišu oni koji su na prvoj liniji borbe sa virusom i stariji. Drugu dozu vakcine je, kako je i sam objavio na Tviteru, primio 10. marta.

Iako je lako pronaći informaciju o tome kad se Borla vakcinisao, Robinson je početkom avgusta, nakon pet mjeseci, objavila informaciju o njegovom otkazivanju puta u Izrael zbog toga što nije vakcinisan. Imajući u vidu njegovu poziciju i činjenicu da je vakcina protiv koronavirusa već duže vrijeme dostupna svima, pa i izvršnom direktoru kompanije koja je proizvodi, ova informacija nakon gotovo pola godine dobija sasvim drugačije značenje, šalje drugačiju poruku i javnost navodi na pogrešan zaključak.

Novinarka je, nekoliko sati nakon ovog tvita objavila još jedan, kojim ažurira svoju prethodnu objavu i navodi da je izvršni direktor kompanije Fajzer 10. marta na društvenim mrežama objavio da je primio drugu dozu vakcine. Ovaj njen tvit, ipak, nije zavrijedio pažnju javnosti.

Objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju, ali i reciklažu.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.